Apple verwijdert WhatsApp in China onder dwang van overheid

19 April 2024

Comments: 0

Apple heeft WhatsApp en Threads uit zijn App Store in China verwijderd.Ā Dat gebeurde op last van de Chinese autoriteiten,Ā die zeggen dat de apps een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid.

Het zijn de enige twee apps van het bedrijf Meta die uit de winkel zijn gehaald.Ā Andere apps,Ā zoals Facebook,Ā Instagram en Messenger,Ā zijn nog wel te downloaden. De Chinese overheid heeft niet bekendgemaakt waarom juist WhatsApp en Threads voor veiligheidsproblemen zorgen.

Apple laat in een reactie aan persbureau Reuters weten dat het bedrijf verplicht is om zich te houden aan wetten in landen waar het actief is. ā€œZelfs als we het daar niet mee eens zijnā€,Ā luidt de verklaring.

De Chinese overheid houdt strenge controle over het internet in het land. Veel buitenlandse websites zijn geblokkeerd. Overigens werd WhatsApp in China al jarenlang geblokkeerd.

De app was dan wel te downloaden,Ā mensen konden de app niet zomaar gebruiken. Dat kon alleen met een VPN, waarmee je internetverkeer kunt omleiden via een IP-adres in een ander land, waar minder strenge regels gelden. Voor mensen die de app nog niet hadden geĆÆnstalleerd, wordt dat nu ook lastiger gemaakt.

China en Westen wijzen naar elkaars ‘onveilige’ apps

Ook andere Westerse platforms zijn geblokkeerd in China. Het gaat bijvoorbeeld om Gmail, YouTube, Snapchat en Spotify. Al zouden die nog wel te downloaden zijn.

China en het Westen bakkeleien allebei over apps die wellicht bedreigingen vormen voor de veiligheid.Ā In de Verenigde Staten wordt al jaren gesproken over een mogelijke ban op TikTok. De VS vermoedt dat de Chinese overheid zijn burgers via de filmpjes-app bespioneert.Ā Ook in Nederland mogen rijksambtenaren TikTok niet installeren op hun werktelefoon.

-nu.nl-