Astronomen vinden zwaarste stellaire zwarte gat in Melkwegstelsel

16 April 2024

Comments: 0

Astronomen hebben het zwaarste stellaire zwarte gat in ons Melkwegstelsel tot nu toe ontdekt. De vondst, de Gaia BH3, is ontstaan door het ineenstorten van een zware ster en is maar liefst 33 keer zo zwaar als de zon. Het zwarte gat bevindt zich in sterrenkundige termen heel dichtbij ons. De uitzonderlijke ontdekking toont een verband aan tussen zware sterren en zwarte gaten.

Eerder werden vergelijkbare zwarte gaten buiten ons Melkwegstelsel ontdekt. Deze zijn waarschijnlijk ontstaan doordat sterren met weinig zwaardere elementen dan waterstof en helium, zijn ingestort. Deze zogenoemde metaalarme sterren verliezen tijdens hun leven weinig massa, waardoor ze na hun dood zwarte gaten met een hoge massa achterlaten. De Gaia BH3 is ontstaan door een ineenstorting van een zware ster. Maar rondom BH3 zweeft ook een ster.

De ster die om BH3 heen cirkelt bevat dus belangrijke informatie over de ingestorte ster. En die ster laat zien dat het gaat om een metaalarme ster. Daarmee is er bewijs gevonden dat er een rechtstreeks verband is tussen metaalarme sterren en zwarte gaten. De Gaia BH3 is wel het zwaarste stellaire zwarte gat, maar niet het allerzwaarste zwarte gat in ons Melkwegstelsel. Dat is de superzware Saggittarius A*, die maar liefst 4 miljoen keer zo zwaar is als de zon.

-nu.nl-