Botswana dreigt twintigduizend olifanten naar Duitsland te sturen. De Botswaanse president Mokgweetsi Masisi is kwaad, omdat het Duitse ministerie van Milieu strengere regels voor de import van jachttrofeeën heeft ingevoerd.
Berlijn is bezorgd over de stroperij in het Zuid-Afrikaanse land. De importregels zijn bedoeld om biodiversiteit te behouden en de import van jachttrofeeën duurzaam en legaal te laten verlopen, meldt een woordvoerder van het ministerie.
Duitsland is een van de grootste importeurs van jachttrofeeën in de Europese Unie. Het gaat om dieren die puur voor de jacht zijn doodgeschoten en waarvan jagers een deel meenemen als trofee.
Masisi is niet blij met de Duitse beperkingen, omdat die volgens hem de Botswaanse bevolking armer maken. De president zegt dat het aantal olifanten door de inspanningen voor natuurbehoud explosief is gegroeid. Botswana heeft met zeker 130.000 dieren de grootste olifantenpopulatie ter wereld. Masisi noemt de jacht “een belangrijk middel” om de populatie onder controle te houden.
Botswana verbood de trofeejacht in 2014, maar hief de beperkingen onder druk van lokale gemeenschappen in 2019 op. Het land hanteert nu jaarlijkse jachtquota.
Dreigement is volgens president ‘geen grap’
Al langer is er ophef rond de olifanten. Zo riep Masisi al eerder op de dieren de grens over te sturen. Botswana bood Angola achtduizend olifanten aan en Mozambique vijfhonderd. In maart dreigde het land tienduizend olifanten naar Londen te sturen om iets aan de enorme populatie te doen.
Daarmee wil het Botswaanse natuurbeheer inwoners van andere landen “laten voelen hoe het is om met deze dieren te leven”, meldt de Britse krant Metro.
Masisi noemt het dreigement “geen grap”. “Het is makkelijk om vanuit Duitsland te praten over onze zaken. Wij betalen de prijs voor het behoud van deze dieren.”
De president vertelde aan de Duitse krant Bild dat de olifanten schade veroorzaken, gewassen opeten en bewoners vertrappen.
Het Duitse ministerie van Milieu zegt te praten met Afrikaanse landen die door de importregels zijn getroffen. Het ministerie praat daarom ook met Botswana.
Discussies over strengere importbeperkingen binnen de EU zijn gericht op het uitbreiden van de lijst met beschermde soorten.
-nu.nl-