Chinese bedrijven tonen interesse in cruciale sectoren van Suriname

16 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Tijdens zijn recente staatsbezoek aan China heeft President Chandrikapersad Santokhi vruchtbare gesprekken gevoerd met vooraanstaande Chinese bedrijven en conglomeraten, die interesse tonen in het investeren in Suriname.

Belangrijke gespreksonderwerpen waren de concrete investeringsmogelijkheden in diverse sectoren die van essentieel belang zijn voor de Surinaamse economie. Enkele opvallende ontmoetingen waren met Zijin Mining, een van ‘s werelds grootste mijnbedrijven, dat plannen heeft om zijn activiteiten in Suriname uit te breiden, en met CITIC Group, een vooraanstaand Chinees conglomeraat, dat interesse heeft getoond in investeringen in voedselveiligheid, landbouw, retail en telecommunicatie.

Daarnaast hebben ook China Communications Construction Company (CCCC) en andere prominente Chinese bedrijven zoals CHINALCO, China Railway Construction Corporation (CRCC), SINOPHARM, Beijing Construction Engineering Group en Power China interesse getoond in verschillende sectoren, met name de bauxietindustrie in West-Suriname.

President Santokhi benadrukte tijdens de gesprekken het belang van samenwerking met lokale Surinaamse bedrijven in het kader van deze investeringen. De Surinaamse delegatie zal de komende dagen verdere handelsbesprekingen voeren in Dalian en Shenzen, waar onder andere gesprekken zullen plaatsvinden met bedrijven zoals Dalian(CTIG), Huawei en Tencent, actief in de IT-sector.

Het staatsbezoek, dat op 17 april wordt afgesloten, heeft geleid tot veelbelovende investeringsmogelijkheden die de Surinaamse economie aanzienlijk kunnen stimuleren. De nadruk op samenwerking met lokale partners illustreert de inzet van beide landen om duurzame en wederzijds voordelige relaties te bevorderen.