In Iran zijn afgelopen nacht explosies gehoord in de provincie Isfahan. Mogelijk gaat het om een IsraĆ«lische aanval, zeggen Amerikaanse en IsraĆ«lische functionarissen. “Een zeer kleinschalige actie, waar wel een krachtig signaal van uitgaat”, denkt een expert tegen NU.nl.
Wat er zich precies heeft afgespeeld in Iran is nog altijd onduidelijk. Volgens Iraanse bronnen zou het luchtverdedigingssysteem in Isfahan zijn geactiveerd en zouden er drie drones zijn onderschept. Dat zou de explosies hebben veroorzaakt.
Dat wekt zeer de indruk dat Iran door een ander land is aangevallen, zeker nadat IsraĆ«l wraak aankondigde voor de Iraanse aanval van zaterdag – maar dat is allemaal nog niet zeker. Iran heeft zelf nog niet bevestigd dat het een aanval op dat land was, en ook IsraĆ«l heeft nog niets gezegd.
Over de plek weten we wel al meer: in de provincie Isfahan ligt een belangrijke luchtmachtbasis. Ook zouden er fabrieken voor drones staan. Belangrijker nog: in Isfahan staan nucleaire faciliteiten, waaronder opwerkingsfabrieken.
Er is geen schade aan die nucleaire faciliteiten, meldt het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). De VN-organisatie houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Iraanse staatsmedia meldden eerder al dat de nucleaire faciliteiten veilig waren.
Door juist die provincie gericht te raken, dus op een manier waarop er geen tot weinig schade is, zou IsraĆ«l een krachtig signaal afgeven als die inderdaad achter deze aanval zit. Dat zegt Han Bouwmeester tegen NU.nl, hoogleraar militair-operationele wetenschappen aan de Nederlandse Defensie Academie. “Zo’n provincie is namelijk goed beschermd. Met een aanval laat je zien dat je Iran op de meest gevoelige plek kan raken. Dat boezemt angst in.”
Er lijkt voorlopig geen schade te zijn door de actie van afgelopen nacht. Dat is volgens Bouwmeester geen toeval. “In het Midden-Oosten is het principe van ‘oog om oog, tand om tand’ heel belangrijk. Als je de schade beperkt houdt of zelfs helemaal geen schade aanricht, dan hoeft Iran niet terug te slaan.”
De kleinschalige actie zou ook een IsraĆ«lisch signaal kunnen zijn dat de partijen niet verder willen escaleren, denkt Bouwmeester. “Niemand is daarbij gebaat: Iran niet, maar IsraĆ«l zelf ook niet. Dat land is al op meerdere fronten actief.”
-nu.nl-