Drie Duitsers opgepakt op verdenking van spionage voor China

22 April 2024

Comments: 0

Drie Duitsers zijn maandag gearresteerd omdat ze ervan worden verdacht te spioneren voor China. Ze zouden informatie over militaire technologie hebben doorgegeven aan de Chinese geheime dienst, meldt Der Spiegel.

De verdachten zijn de 59-jarige Thomas R. uit Bad Homburg en het echtpaar Herwig F. (72) en Ina F. (58) uit Düsseldorf.

R. zou contact gehad hebben met een medewerker van de Chinese geheime dienst. Hij wordt ervan verdacht informatie te hebben gegeven over “innovatieve technologieën die militair kunnen worden ingezet”. Een voorbeeld daarvan zijn moderne machineonderdelen die gebruikt zouden kunnen worden in krachtige scheepsmotoren, bijvoorbeeld in gevechtsschepen.

Om die informatie te verkrijgen zou R. hulp hebben gehad van het echtpaar uit Düsseldorf. Herwig en Ina F. hebben daar een bedrijf waarvan de Duitse autoriteiten nu denken dat het als middel diende voor het leggen van contact en het samenwerken met Duitse wetenschappers en onderzoekers. Er was onder meer een “samenwerkingsovereenkomst” met een Duitse universiteit.

De drie verdachten zouden namens de Chinese geheime dienst een speciale laser hebben gekocht in Duitsland en het apparaat zonder toestemming hebben geëxporteerd. Daarom worden ze naast spionage ook verdacht van het overtreden van de wet voor buitenlandse handel.

Vorige week werden ook twee Duitsers aangehouden omdat ze verdacht worden van spionage. De Duits-Russische mannen zouden informatie over Amerikaanse legerbases in Duitsland hebben verzameld voor de Russische geheime dienst.

-nu.nl-