Een oeroud stuk gesteente heeft wetenschappers inzicht gegeven in hoe het magnetisch veld van de aarde er 3,7 miljard jaar geleden uitzag. Het beantwoordt ook vragen over het ontstaan van leven op onze planeet, schrijft Science Alert.
Een onderzoeksteam van de University of Oxford uit het Verenigd Koninkrijk heeft het gesteente gevonden in Zuidwest-Groenland. Het gesteente dat in Groenland is gevonden, wordt zo’n 3,7 miljard jaar oud geacht.
Onderzoekers wisten de ijzerdeeltjes van de steen te analyseren. Die ijzerdeeltjes kunnen de kracht van het magnetisch veld als het ware ‘kopiëren’ toen het al die jaren terug werd gevormd. Het magnetisch veld beschermt de aarde tegen onder andere kosmische straling en rondvliegende deeltjes uit de ruimte. De onderzoekers concluderen op basis van het gesteente dat het magnetisch veld 3,7 miljard jaar geleden vrijwel net zo effectief was als nu. De zon was toen een stuk minder stabiel én actief, met krachtigere zonnewinden die op het magnetisch veld afkwamen.
Voor wetenschappers is het zaak om meer te weten te komen over de ‘oudheid’ van het magnetisch veld. Pas toen het magnetisch veld genoeg bescherming bood, kon leven op aarde ontstaan. De wetenschappers willen hun onderzoek doorzetten naar hoe het magnetisch veld zich heeft ontwikkeld in die tijd. De laatste bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Geophysical Research: Solid Earth.
-nu.nl-