Hervormingen en vooruitgang in Suriname dankzij IMF-programma

15 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

In maart heeft de Suriname Economic Oversight Board (SEOB) aangekondigd dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt dankzij het IMF-programma in Suriname. De wisselkoersen en jaarlijkse inflatie zijn gedaald, hoewel de gemiddelde inflatie nog steeds hoog is. De economische groei is langzaam, vooral in de bosbouw- en horecasectoren. Echter, Suriname heeft moeite om bepaalde financiële doelstellingen te behalen vanwege overheidsuitgaven.

De succesvolle afronding van de 5e beoordeling onder het Extended Fund Facility (EFF) door het IMF heeft Suriname een uitbetaling van ongeveer $62 miljoen opgeleverd. Hoewel een groot deel van de IMF-maatregelen is voltooid, dringt de SEOB aan op meer aandacht voor het aanpakken van uitgestelde of niet gestarte maatregelen.

De SEOB benadrukt het belang van sterke overheidsinstituten voor duurzame ontwikkeling, met de focus op “Bestuur”. Maatregelen zoals de Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism (AML/CFT) en een sterke monetaire autoriteit zijn cruciaal gebleken. Transparantie en versterking van het ministerie van Financiën en haar werkarmen worden ook benadrukt.

Hoewel de economische indicatoren wijzen op herstel, blijven er uitdagingen zoals het beheersen van de staatsschuld en het vinden van duurzame oplossingen voor economische bedrijvigheid en inflatie. De SEOB pleit voor voortzetting van de hervormingen en benadrukt het belang van internationale samenwerking. Dit alles toont de vastberadenheid van Suriname om zijn economie te stabiliseren en te laten groeien, terwijl het investeringsklimaat wordt verbeterd door corruptie te bestrijden en transparantie te bevorderen.