In Memoriam: “Thomas van Genderen, een pionier in vakbondseducatie in Suriname”

23 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De gemeenschap en het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) hebben het droevige nieuws ontvangen van het overlijden van Thomas van Genderen op 97-jarige leeftijd. Van Genderen was de grondlegger van het ‘Scholingsinstituut voor de Vakbeweging in Suriname’ (SIVIS) en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van vakbondseducatie in het land.

In 1968 trad Van Genderen in dienst bij het ministerie van Arbeid en Sociale Zaken en werd later de eerste directeur van het SIVIS, waar hij 23 jaar lang leiding gaf aan het instituut. Zijn internationale ervaring en expertise op het gebied van vakbondseducatie hebben bijgedragen aan de oprichting van het instituut en de verdere ontwikkeling van vakbondswerk in Suriname.

Van Genderen geloofde sterk in vakbondseducatie als middel om sociale rechtvaardigheid, gelijkheid en betere werkomstandigheden te bevorderen. Door zijn inzet hebben vakbondsleiders de nodige kennis en vaardigheden verworven om op te komen voor de belangen van werknemers en goede arbeidsverhoudingen te bevorderen.

Het ministerie van AWJ erkent de onschatbare bijdrage van Van Genderen aan de kwalitatieve ontwikkeling van het vakbondswerk in Suriname en betuigt zijn medeleven aan de vakbeweging en de samenleving als geheel. Zijn visionaire aanpak en leiderschap hebben generaties vakbondswerkers geïnspireerd en zijn nalatenschap zal voortleven in de verbetering van arbeidsverhoudingen en de bescherming van arbeidsrechten in het land. Thomas van Genderen was een ware pionier en leider op het gebied van vakbondseducatie en zijn legacy zal voortleven in de harten van velen.