Inreisverbod voor Desi Bouterse en zes anderen

15 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangekondigd dat de voortvluchtige ex-president Desi Bouterse en zes voormalige Surinaamse militairen niet meer welkom zijn in de Verenigde Staten. De zes militairen zijn Benny Brondenstein, Stephanus Marinus Dendoe, Iwan Dijksteel, Ernst Gefferie, Kenneth Kempes en Lucien Lewis.

De reden voor deze beslissing is hun betrokkenheid bij de executies van politieke tegenstanders tijdens de Decembermoorden van 1982. Zowel deze individuen als vier van hun familieleden hebben over het algemeen geen toestemming gekregen om de Verenigde Staten binnen te komen, volgens een persbericht.

Desi Bouterse werd in december 2023 in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf, terwijl de overige medeverdachten elk 15 jaar cel kregen.

De Verenigde Staten hebben Suriname geprezen voor haar inzet voor de rechtsstaat, inclusief het handhaven van de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en het bestrijden van straffeloosheid. Minister Antony Blinken benadrukte dat het beëindigen van straffeloosheid een cruciale stap is om toekomstig misbruik te voorkomen. Hij prees de kracht van de rechterlijke instellingen van Suriname als essentieel voor het behoud van de democratie en de bescherming van de mensenrechten.