Iran heet 300 drones en raketten op Israel aqfgevuurd, die inmiddels 99% heeft onderschept

14 April 2024

Comments: 0

Iran had vooraf duidelijk aangekondigd met een vergeldingsactie te komen op een IsraĆ«lische aanval op het consulaatĀ .Ā Daardoor hadden IsraĆ«l en bondgenoot de Verenigde Staten genoeg tijd om in actie te komen.Ā Zo stuurde de VS de afgelopen dagen extra verdediging naar de regio en was de luchtverdediging van IsraĆ«l,Ā de zogenoemde Iron Dome,Ā goed voorbereid op een eventuele aanval..Ā “Voor Iran was dit de meest directe manier om terug te slaan.Ā  Maar Iran koos ervoor zelf een aanval uit te voeren vanaf Iraans grondgebied op IsraĆ«lisch grondgebied.

De aanval was op militair gebied ook een nuttige les voor Iran.Ā Door in groten getale een mengelmoes van drones en raketten op IsraĆ«l af te vuren,Ā kreeg Iran een beter idee hoe de IsraĆ«lische luchtverdediging werkt.Ā “Het laat zien dat Iran heeft afgekeken bij wat zijn bondgenoot Rusland in OekraĆÆne doet”,Ā aldus Le Loux.
Volgens IsraĆ«l heeft Iran in totaal zoā€™n driehonderd drones en raketten op het land afgevuurd.Ā  Een IsraĆ«lisch meisje raakte gewond toen ze door brokstukken werd geraakt en een legerbasis in de Negev-woestijn raakte licht beschadigd.Ā Iran houdt IsraĆ«l hiervoor verantwoordelijk.

In de regio heeft Iran een van de meest omvangrijke strijdkrachten.Ā  “Daarnaast hebben ze een netwerk van bevriende milities die ideologisch best trouw zijn aan Iran en ook raketaanvallen kunnen uitoefenen.
Maar op sommige vlakken lopen de Iraanse strijdkrachten flink achter op die van IsraĆ«l en westerse bondgenoten.Ā .
“Iran heeft de mogelijkheid een effectieve stoorzender te zijn,Ā maar zal niet snel met succes grote militaire slagen uitvechten”,Ā denkt Le Loux.
Teheran heeft dus eigenlijk geen baat bij een grote oorlog met IsraĆ«l,Ā want er valt voor Iran weinig te winnen.Ā  De Amerikaanse president Joe Biden herhaalde zaterdag dat Amerikaanse steun voor de veiligheid van IsraĆ«l “onvoorwaardelijk en ijzersterk” is.
De grote vraag is nu wat IsraĆ«l gaat doen.Ā Het oorlogskabinet van IsraĆ«l komt zondagmiddag bijeen om te praten over een reactie op de Iraanse aanval.

Aan de ene kant komt het IsraĆ«l goed uit dat de aandacht hiermee wordt afgeleid van de oorlog in de Gazastrook.Ā De VS sprak zich de afgelopen tijd steeds kritischer uit over het IsraĆ«lische geweld tegen de Palestijnen in Gaza,Ā maar heeft wel weer volledige steun uitgesproken voor IsraĆ«l na de Iraanse aanval.
En het IsraĆ«lisch narratief dat het een oorlog om haar bestaansrecht uitvoert,Ā past ook goed in deze situatie,Ā zegt Le Loux.Ā De IsraĆ«lische premier Benjamin Netanyahu portretteert zichzelf graag als de redder van IsraĆ«l en aarzelt niet om de Iraanse aanval in zijn eigen voordeel te gebruiken.
Tegelijkertijd zit de VS,Ā de belangrijkste bondgenoot van IsraĆ«l,Ā absoluut niet te wachten op een grootschalige oorlog en een regionale geweldsexplosie.Ā  Iran kondigde eerder al aan dat het bereid is terug te slaan als er een tegenactie komt van IsraĆ«l of de VS.Ā “De bal ligt nu echt bij IsraĆ«l”,Ā benadrukt Le Loux.