IsraĆ«l wil reactie op aanval Iran, VN-chef vreest ‘verwoestend grootschalig conflict’

15 April 2024

Comments: 0

Het oorlogskabinet van de IsraĆ«lische premier Benjamin Netanyahu is voor een vergeldingsactie tegen Iran. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties AntĆ³nio Guterres pleit voor terughoudendheid en de-escalatie om een “verwoestend grootschalig conflict” te voorkomen.

Het IsraĆ«lische oorlogskabinet kwam zondag bijeen en werd het eens over een vergelding voor de Iraanse aanval van zaterdagavond. Iran vuurde die avond tientallen drones en raketten op IsraĆ«l af. Maar het oorlogskabinet is nog verdeeld over de timing en omvang van zo’n actie.

IsraĆ«l zal “Iran laten boeten” op een manier die voor IsraĆ«l “gepast” is, zei minister Benny Gantz al voor aanvang van het kabinetsoverleg. Hij zei ook te hopen een regionale coalitie te kunnen vormen tegen Iran.

Secretaris-generaal Guterres pleitte zondag tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad voor “maximale terughoudendheid” na de Iraanse vergeldingsaanval op IsraĆ«l. Ook herinnerde hij leden van de Veiligheidsraad eraan dat gewelddadige vergeldingsacties tegen het internationaal recht indruisen.

“De bevolking van het Midden-Oosten wordt geconfronteerd met een reĆ«le kans op een verwoestend grootschalig conflict. Dit is het moment om te de-escaleren”, zei Guterres.

VS wil breder conflict voorkomen

Iran liet zondag weten niet de intentie te hebben opnieuw aan te vallen, tenzij Israƫl of de VS met een tegenactie komt.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een telefoongesprek met Netanyahu gezegd dat de VS niet zal meedoen aan een eventueel Israƫlisch tegenoffensief, meldde het Witte Huis zondag.

De VS zal IsraĆ«l wel blijven helpen zichzelf te verdedigen, maar wil geen oorlog met Iran, zei een woordvoerder van het Witte Huis zondag tegen ABC News. “We zijn niet uit op meer spanningen in de regio. We zijn niet uit op een breder conflict.”

-nu.nl-