Leerkrachten worden van kastje naar de muur gestuurd

18 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Leerkrachten die in oktober 2023 in dienst zijn getreden, worden steeds van het kastje naar de muur gestuurd voor hun salarissen. ā€œHet is steeds op en neer lopenā€, zegt leerkracht Francies Rotsburg.

Rotsburg ging in 2019 uit het onderwijs en ging een andere uitdaging aan, maar in 2023 solliciteerde zij opnieuw voor een functie als leerkracht bij hetĀ ministerieĀ van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Zij werd in oktober 2023 ingezet op een EBG-school, maar heeft nog steeds geen salaris ontvangen.

Rotsburg heeft van een vertegenwoordiger van de school wel gehoord dat haar stukken al naar het ministerie gestuurd zijn. ā€œMaar de mensen aan de Heerenstraat beweren dat zij mijn stukken niet hebben ontvangen. Het is een hele loperij en heel vermoeiend.ā€

De lerares zegt dat ze al zeven maanden lang geld van haar kinderen leent, om haar kosten te dekken en zich te verzorgen. ā€œHoelang zal ik dit moeten doen?ā€, vraagt zij zich af. Zij hoopt dat zij eind april eindelijk haar salaris kan ontvangen. Dit heeft ook effecten gehad op haar gezondheid, waardoor zij door haar arts opgedragen is om het rustig aan te doen. ā€œMijnĀ bloeddrukĀ was heel hoog en ik moet het rustig aan doen.ā€

Ook leerkracht S.B. is de situatie al zat, want ook zij heeft nog geen geld ontvangen. Zij leent al maanden geld bij haar ouders, die het ook niet breed hebben. ā€œIk weet niet wat er aan de hand is, want ik verscheen elke dag op school.ā€ Zij kan alleen hopen dat zij eind april haar geld wel kan ontvangen. Voor nu gaat zij wel naar school om de lessen te blijven verzorgen.

Het ministerie maakte donderdag via een statement bekend dat er een onderzoek was ingesteld, nadat het ministerie melding kreeg van pas aangestelde leerkrachten die sinds oktober 2023 geen salaris hebben ontvangen. Uit het onderzoek is gebleken dat de leerkrachten niet correct in het betalingssysteem waren opgenomen. De situatie van deze leerkrachten is opgehelderd en de groep zal aan het eind van deze maand volledig worden uitbetaald.