Nieuwe database Overlijdensakten Suriname werpt licht op staatstoezicht en contractarbeid

17 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Op woensdag 17 april 2024 werd een belangrijke mijlpaal bereikt met de lancering van de database Overlijdensakten van Suriname (1846-1915). Deze nieuwe database werpt een nieuw licht op de geschiedenis van Suriname na de emancipatie van 1863. Naast het in kaart brengen van overledenen tijdens het Staatstoezicht, onthult de database ook informatie over nieuwe inwoners van Suriname, waaronder Hindoestaanse contractarbeiders die voorheen niet gedocumenteerd waren in de archieven. De overlijdensakten zijn onderdeel van het schaduwarchief van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) en zijn nu beschikbaar gesteld door het Nationaal Archief Suriname (NAS). De database komt online op de website van het Nationaal Archief Suriname via: https://nationaalarchief.sr/onderzoeken/alle-genealogie/genealogie-burgerlijke-stand/persons

De database, te vinden op de website van het Nationaal Archief Suriname, bevat overlijdensakten van Paramaribo (1858-1915) en de districten (1846-1880). Vooral de overlijdensakten van de districten zijn van bijzonder belang, omdat ze inzicht geven in de overlevingskansen van voormalige tot slaafgemaakten tijdens het Staatstoezicht (1863-1873), een periode waarin zij gedwongen werden om op de plantages te blijven werken na de officiële afschaffing van de slavernij.

De database werpt ook licht op de Hindoestaanse contractarbeiders uit India die vanaf 1873 naar Suriname kwamen om de voormalige tot slaafgemaakten op de plantages te vervangen. Door de overlijdensakten kunnen deze individuen nu geïdentificeerd worden als overledenen, partners, ouders en aangevers, wat hun bijdrage aan de Surinaamse geschiedenis benadrukt.

De Historische Database van Suriname en de Cariben (HDSC), een samenwerkingsverband van Surinaamse en Nederlandse vrijwilligers, heeft meer dan 100.000 akten online ingevoerd. Het project streeft ernaar om de archieven van Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen toegankelijk te maken voor het publiek. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom om deel te nemen aan dit waardevolle initiatief. Meld u aan via www.ru.nl/hdsc en draag bij aan het ontsluiten van de rijke geschiedenis van Suriname en de Cariben.