Nigeria eerste ter wereld met ‘revolutionair’ vaccin tegen hersenvliesontsteking

13 April 2024

Comments: 0

Nigeria is vrijdag begonnen met de inzet van het Men5CV-vaccin. Daarmee kunnen inwoners worden beschermd tegen meningokokkenbacteriën. Deze bacteriën kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken. Het vaccin is bijzonder omdat het vijf typen bacteriën beschermt.

Volgens de wereldgezondheidsorganisatie WHO is Nigeria een van de 26 landen op het Afrikaanse continent. die zwaar gebukt gaan onder meningitis. Dat is de infectieziekte die wordt veroorzaakt door meningokokkenbacteriën. De WHO spreekt van een “meningitisgordel” die dwars over het continent loopt. In 2023 steeg het aantal gevallen van meningitis met 50 procent.

Nigeria kreeg vorig jaar oktober te maken met een uitbraak van meningokokken type C. Sindsdien zijn zeker 153 sterfgevallen gemeld, schrijft de WHO. Eind maart is een vaccinatiecampagne gestart.

Veel mensen op het Afrikaanse continent kregen tot op heden een vaccin dat alleen effectief is tegen meningokokken type A. Het vrijdag geïntroduceerde Men5CV-vaccin beschermt tegen alle vijf typen. De WHO zegt dat daarom het een “revolutionair nieuw vaccin” is.

Er is volgens de organisatie dertien jaar aan gewerkt. “De uitrol ervan in Nigeria brengt ons weer een stap dichter bij ons doel om meningitis in 2030 uitgebannen te hebben”, zegt secretaris-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus.