Opnieuw veel dodelijke slachtoffers bij Russische raketaanval op Oekraïne

19 April 2024

Comments: 0

De Oekraïense stad Dnipro en omgeving zijn getroffen door een Russische luchtaanval, melden lokale autoriteiten. Daarbij zijn zeker 8 personen omgekomen en minstens 25 mensen gewond geraakt. Volgens president Volodymyr Zelensky laat de aanval zien dat extra luchtverdediging noodzakelijk is.

In Dnipro is volgens Zelensky onder meer een appartementengebouw geraakt. Minister Ihor Klymenko van Binnenlandse Zaken denkt dat het aantal slachtoffers nog verder oploopt, omdat het puin van kapotte gebouwen nog niet helemaal is doorzocht.

Ook een treinstation is beschadigd geraakt. Spoorwegmaatschappij Ukrzaliznytsia zegt dat Rusland de spoorinfrastructuur bewust onder vuur heeft genomen. Het station is inmiddels gesloten en treinen worden omgeleid.

Gouverneur Serhiy Lysak laat weten dat Oekraïne niet alle raketten en drones heeft kunnen onderscheppen. Zelensky zegt in een reactie dat dit wel had gekund: “Onze bondgenoten hebben de middelen ervoor.” Oekraïne vraagt al weken om extra luchtverdedigingssystemen en munitie. De Russen weten namelijk steeds vaker de luchtverdediging te overrompelen en schade aan te richten.

Zo kwamen volgens de autoriteiten woensdag zeker zeventien mensen om het leven bij een Russische raketaanval op de Oekraïense stad Chernihiv. Tientallen mensen raakten gewond.

Rusland ontkent dat Oekraïne bommenwerper heeft neergehaald

De Russen ontkennen dat er in Dnipro en omgeving burgerdoelen zijn geraakt. Het land beweert dat zijn aanvallen zijn bedoeld om Oekraïne te “demilitariseren”.

Oekraïne stelt vrijdag ook dat het voor het eerst een Russische bommenwerper heeft neergehaald. Het Russische ministerie van Defensie spreekt van een crash. Het toestel zou technische problemen hebben gehad.

-nu.nl-