Oppositie Venezuela steunt Gonzalez als presidentskandidaat

20 April 2024

Comments: 0

Edmundo Gonzalez is door de oppositie van Venezuela gekozen om het tegen Nicolas Maduro op te nemen bij de verkiezingen in juli.

De belangrijkste oppositiecoalitie van Venezuela zal Edmundo Gonzalez steunen als president bij de verkiezingen van juli, zei de leiding vrijdag, na intensieve interne onderhandelingen om te bepalen wie het tegen president Nicolas Maduro zou kunnen opnemen.

De oppositie heeft moeite om een kandidaat te vinden voor de verkiezing van 28 juli sinds het Hooggerechtshof van het Zuid-Amerikaanse land een ambtsverbod handhaafde voor de winnares van de voorverkiezingen van de oppositie, Maria Corina Machado. Ze zegt dat het verbod illegaal is. Het verbod en de diverse recente arrestaties van activisten en leden van de oppositie hebben herhaaldelijk tot internationale veroordeling geleid. De Verenigde Staten heeft deze week opnieuw brede oliesancties ingevoerd nadat het zei dat de socialistische regering van Maduro zich niet had gehouden aan de voorwaarden van een electoraal akkoord dat in oktober met de oppositie was overeengekomen.

Venezuela kampt met een langdurige economische inzinking die ertoe heeft geleid dat ongeveer acht miljoen mensen, meer dan een kwart van de bevolking van het land, de afgelopen jaren zijn vertrokken op zoek naar betere vooruitzichten.

Ondanks de benoeming van Gonzalez vreest de oppositie dat iedereen die als eenheidskandidaat wordt genoemd, vóór de strijd een verbod kan krijgen. Gonzalez (74) is een voormalige ambassadeur in Argentinië en is al geregistreerd om deel te nemen aan de race, nadat hij in maart door de oppositionele Democratische Eenheidsgroep naar voren was geschoven. Zijn registratie werd als tijdelijke aanduiding beschouwd terwijl er interne onderhandelingen plaatsvonden.

Het besluit om hem op het stembiljet te houden, komt slechts een dag voor een vervangingsdeadline.”Het unitaire platform heeft zojuist unaniem de kandidatuur van Edmundo Gonzalez als eenheidskandidaat goedgekeurd na een respectvol debat op hoog niveau waaraan zowel Maria Corina Machado als Manuel Rosales deelnamen”, zei coalitieleider Omar Barboza.Rosales, de 71-jarige gouverneur van de provincie Zulia, had zich bij een andere oppositiepartij geregistreerd, maar zei dat hij Gonzalez zou steunen. “Zoals we altijd hebben gezegd: de toekomst van Venezuela moet op de eerste plaats komen”, schreef Rosales op X.

Machado, die naar verwachting vandaag zal spreken, postte alleen “Venezolanen, we gaan vooruit.”Ongeveer 46% van de mensen die deze maand door More Consulting werden ondervraagd, zei dat ze de door Machado gesteunde kandidaat zouden steunen, terwijl 21% zei dat ze Maduro zouden steunen en 5% zei dat ze op Rosales zouden stemmen.