Palestijnse fotograaf wint World Press Photo voor beeld van Gaza

18 April 2024

Comments: 0

Mohammed Salem heeft de prestigieuze World Press Photo gewonnen met een foto die hij maakte in Gaza. De Palestijnse fotograaf schoot het winnende beeld voor persbureau Reuters.

Op de foto is een vrouw te zien die het lichaam van haar vijfjarige nichtje vasthoudt. Het kindje was omgekomen bij een Israëlische raketaanval.

Volgens de jury is de compositie “zorgvuldig en respectvol”. Tegelijkertijd laat de foto ook “onvoorstelbaar verlies” zien.

Salem nam de foto enkele dagen nadat zijn vrouw was bevallen. De fotograaf omschrijft het beeld zelf als een “krachtig en verdrietig moment dat het grotere gevoel samenvat van wat er gebeurde in de Gazastrook.”

Prijzen voor foto’s van Madagaskar, Mexico en Oekraïne

De Story of the Year-prijs is gewonnen door de Zuid-Afrikaanse fotograaf Lee-Ann Olwage. Ze kreeg de prijs voor haar beelden rond het thema dementie in Madagaskar.

De Venezolaanse fotograaf Alejandro Cegarra won de Long-Term Project Award voor de manier waarop hij het Mexicaanse immigratiebeleid in beeld heeft gebracht. De Oekraïense Julia Kochetova werd bekroond met de Open Format Award voor haar portretten van de oorlog in Oekraïne.

De jury koos de vier wereldwijde winnaars uit 24 regionale winnaars. Die kwamen op hun beurt uit meer dan 60.000 inzendingen.

Ieder jaar beloont World Press Photo fotojournalisten voor de beste foto’s en visuele verhalen van het afgelopen jaar. Bij de wedstrijd hoort ook een tentoonstelling, die op meerdere plekken wereldwijd te zien is. De tentoonstelling is vanaf vrijdag te zien in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

-nu.nl-