“Presidentiële commissie geïnstalleerd voor ontwikkeling mijnbouwpotentieel in Suriname”

24 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Op 23 april 2024 heeft President Chandrikapersad Santokhi de presidentiële commissie voor Geologische Data en Mijnbouwpotentieel geïnstalleerd, met als doel het inkaderen en ontwikkelen van het mijnbouwpotentieel van Suriname. Tijdens de installatie benadrukte de president de noodzaak van deskundigheid bij het exploiteren van mineralen, met de nadruk op het belang voor de Staat om op de hoogte te zijn van alle geologische rijkdommen en deze niet zomaar te verliezen.

De commissie, onder leiding van Rogier Cameron, bestaat uit zes leden, waaronder vicevoorzitter Glenn Gemerts en leden Preciosa Simons, Anuradha Manorath, Theo Wong en Frank Raijman. De commissie zal zich richten op het verzamelen, analyseren en verspreiden van geologische data om meer structuur te brengen in het toekennen van concessiegronden.

Voorzitter Cameron benadrukte het belang van goed data-management en duurzame acquisitiemechanismen om het mijnbouwpotentieel te bepalen en verantwoord te ontwikkelen. De commissie zal samenwerken met overheidsinstanties zoals de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen en van Landbouw, Veeteelt en Visserij, en gebruikmaken van bestaande expertise om diepgaand inzicht te verkrijgen in de geologische rijkdommen van het land.

President Santokhi waardeert de bereidheid van de leden om veranderingen teweeg te brengen en adviseert de commissie om actief betrokken te blijven in het veld. Met deze installatie zet de regering de ontwikkeling van het mijnbouwpotentieel hoog op de agenda, met als doel een verantwoorde en gestructureerde aanpak voor de exploitatie van de geologische rijkdommen van Suriname.