Presidentiƫle delegatie succesvol na staatsbezoek China

18 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Op 17 april 2024 heeft President Chandrikapersad Santokhi het staatsbezoek aan China afgerond. De presidentiƫle delegatie verliet met een tevreden gevoel de stad Guangzhou in de provincie Guangdong en reisde richting Amsterdam, Nederland op commerciƫle vluchten.

Na een tussenstop in Nederland zal de reis vervolgd worden naar Suriname. Het staatsbezoek heeft Suriname in de schijnwerpers gezet in China, met plechtige ontvangsten en gesprekken in Beijing die een nieuwe start markeren voor de relatie met China, vooral op het gebied van handel. President Santokhi sprak met onder andere de Chinese premier Li Quang en de voorzitter van de CPCC, en had een ontmoeting met het Chinese staatshoofd Xi Jinping.

Tijdens het bezoek voerde het Surinaamse staatshoofd gesprekken met Surinaamse studenten, de Chinese diaspora en grote bedrijven zoals CITIC Group en CCCC, evenals met techreuzen Tencent en Huawei. De interesse in investeringen in Suriname is aanzienlijk. De delegatie bezocht ook Dalian, Shenzhen en Guangzhou en sprak met de provinciale overheden van Liaoning en Guangdong.

President Santokhi benadrukte het belang van technische samenwerking, uitwisseling van expertise en het bestuderen van het ontwikkelingsmodel en doorzettingsvermogen van het Chinese volk en de Communistische Partij van China. De bilaterale gesprekken tussen presidenten Santokhi en Xi hebben de weg vrijgemaakt voor een krachtige herstart van langdurig vastgelopen projecten.