Australische vrouwen die in 2020 onder dwang een inwendig onderzoek moesten ondergaan op de luchthaven van Doha kunnen Qatar Airways niet aanklagen. De vrouwen werden van een vlucht gehaald omdat een baby was achtergelaten in een vuilnisbak op het vliegveld.
Een Australische rechtbank oordeelde woensdag dat Qatar Airways niet kan worden vervolgd op grond van het zogenoemde Verdrag van Montreal, schrijft BBC News. Daarin staat wanneer luchtvaartmaatschappijen aansprakelijk kunnen worden gesteld in het geval van overlijden of letsel van passagiers.
De rechter zei ook dat het Qatar Airways-personeel geen invloed had kunnen hebben op het politieoptreden of op het werk van de ambulancemedewerkers die de onderzoeken uitvoerden.
Nadat een te vroeg geboren baby was gevonden in een vuilnisbak in een toiletruimte op de luchthaven van Doha werden meerdere vrouwen, onder wie dertien Australische, van een vlucht gehaald om te zien of zij net waren bevallen. Ze werden gedwongen hun ondergoed uit te trekken en in een ambulance een baarmoederonderzoek te ondergaan.
Vrouwen voelden zich ‘ontvoerd, gegijzeld en verkracht’
De vrouwen spraken van een “afschuwelijke schending van hun rechten” en dienden in 2021 een klacht in bij de Australische overheid.
Ze eisten een schadevergoeding wegens “het onwettige fysieke contact en de onterechte gevangenisstraf die gevolgen voor de geestelijke gezondheid hadden”, schrijft BBC News. De vrouwen voelden zich “ontvoerd, gegijzeld en verkracht”.
In Qatar is het strafbaar om ongehuwd een kind te krijgen. De moeder en de vader werden in november 2020 opgespoord. Zij kwamen beiden uit “een Aziatisch land” en waren niet getrouwd. De moeder is mogelijk al veroordeeld. Het is niet bekend of de vader ook een straf opgelegd krijgt.
-nu.nl-