St. Lobi lanceert Baarmoederhalskanker preventieproject 2024

25 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Stichting Lobi heeft donderdag een voorlichtingscampagne over baarmoederhalskanker gelanceerd, als een belangrijk initiatief ter bevordering van de gezondheid van vrouwen. Met de slogan “Kow Taki, Sjeng Naf Kir’ Yu” benadrukt zij het belang van bewustwording. Baarmoederhalskanker is een dodelijke ziekte die veel vrouwen treft wanneer deze niet tijdig wordt ontdekt en behandeld. Door het verspreiden van juiste kennis en het uitvoeren van regelmatige screenings kunnen levens worden gered.

Volgens de meest recente gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), gepubliceerd in 2020, waren er in Suriname 48 sterfgevallen als gevolg van  baarmoederhalskanker, wat overeenkomt met 1,19 procent van het totale aantal sterfgevallen. Het gecorrigeerde sterftecijfer is 16,24 per 100.000 inwoners, waarmee Suriname wereldwijd op de 50ste plaats kwam te staan wat betreft dit sterftecjfer.

Het bespreken van baarmoederhalskanker kan nog steeds een drempel vormen voor vrouwen binnen de gemeenschap. Baarmoederhalskanker screening is echter van cruciaal belang voor de gezondheid, omdat het een dodelijke ziekte is wanneer deze niet tijdig wordt ontdekt en behandeld.

Uit een informatieve video van Stichting Lobi blijkt dat veel vrouwen zich schamen voor dit onderzoek en daarom niet deelnemen aan de screening.

Stichting Lobi geeft aan dat vrouwen zich om verschillende redenen kunnen schamen, wat hen ervan weerhoudt om deel te nemen aan het onderzoek. “Zal de zuster kunnen zien dat ik gisteren intiem ben geweest?” “ik heb me niet geschoren, wat zullen ze van me denken?” “Zullen ze mijn onvolkomenheden (vlekken) daar beneden opmerken?” “Misschien vertelt ze haar collega’s wat ze bij me ziet?” zijn enkele van de vragen en gedachten die schaamte opwekken bij vrouwen die de screening moeten ondergaan.

Baarmoederhalskanker wordt meestal veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV-virus). Het risico op het ontwikkelen van baarmoederhalskanker neemt toe als de HPV-infectie aanhoudt en chronisch wordt. HPV wordt overgedragen tijdens seksueel contact. Wanneer voorstadia van baarmoederhalskanker tijdig worden ontdekt en behandeld, is genezing mogelijk met een slagingspercentage van 100 procent.

Veel mannen en vrouwen denken dat screening alleen nodig is voor vrouwen met meerdere seksuele partners. Echter, vrouwen die al minstens drie jaar seksueel actief zijn, zelfs met Ă©Ă©n partner, lopen ook risico op baarmoederhalskanker en zouden daarom moeten deelnemen aan screenings.