Surinamerivier vertoonde opvallende groen-blauwe kleur

15 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De Surinamerivier, met name bij de Waterkant, trok recentelijk de aandacht met een opvallende groen-blauwe kleur. Het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), onthulde gisteren de fascinerende oorzaak achter dit fenomeen.

Normaal gesproken staat de Surinamerivier bekend om zijn bruine kleur. Echter, door een combinatie van een toename van zout water in de rivier en een lager rivierdebiet, kreeg het water tijdelijk een groene of blauwe gloed.

Volgens fysisch geograaf Kathleen Gersie, een expert op het gebied van kust- en riviermorfologie, werd dit veroorzaakt door de weerspiegeling van zonlicht op het helderdere water als gevolg van de droogte in de regio door El Niño. Deze droogte leidde tot minder regenwater in de rivier, waardoor er meer zout water vanuit de zee naar binnen stroomde.

Gelukkig is de kleur van het water inmiddels weer terug naar normaal door de toegenomen regenval. De zout water influx is afgenomen, waardoor de rivier zijn gebruikelijke bruine tint heeft herwonnen.