Taino-gemeenschap in Jamaica eist erkenning en dialoog over Inheemse rechten

15 April 2024

Comments: 0

De Taino-gemeenschap van Jamaica heeft op vrijdag 12 april de regering opgeroepen om hun status als Inheemse groep te erkennen en een dialoog te starten over hun rechten. Robert Pairman, de leider van de Yamaye Guani Council, dringt aan op formele erkenning van zowel de Taino als de marrons. Hij uitte zijn teleurstelling over het gebrek aan vooruitgang sinds het proces in 2022 begon. Pairman pleit voor erkenning in lijn met internationale verklaringen en roept op tot een open dialoog voor verzoening en landrechten.

In juni 2019 werd Pairman benoemd tot hoofd van de Jamaicaanse Hummingbird-stam, wat gezien wordt als een heropleving van het Inheemse bewustzijn in het Caribisch gebied. Dit markeerde de eerste proclamatie van een Taino-leider sinds ze als uitgestorven werden beschouwd in Jamaica.