UNAIDS zal diepere samenwerking bespreken op het gebied van de volksgezondheid in Suriname en Guyana

24 April 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Dr. Richard Amenyah, de Multi-country Director voor het Caribisch gebied bij het Gezamenlijk Programma van de Verenigde Naties voor HIV/AIDS (UNAIDS), zal een bezoek brengen aan Suriname en Guyana van 24 april tot 4 mei. Dit bezoek benadrukt het onwankelbare engagement van UNAIDS om samen te werken met regeringen in de hele regio om samen te werken aan de gemeenschappelijke verbintenis om aids als een bedreiging voor de volksgezondheid tegen 2030 uit te bannen.

“De Caribische regio heeft aanzienlijke successen geboekt in de respons op hiv, maar we hebben nog vele uitdagingen voor de boeg als we onze verbintenissen in de volksgezondheid, opgenomen in de Duurzame Ontwikkelingsagenda 2030, willen nakomen,” zei Dr. Amenyah. “Dit bezoek heeft tot doel mogelijkheden op dit gebied te verkennen om de gezondheidssystemen te versterken die veerkrachtig zijn en reageren op de behoeften van mensen in de hele regio, vooral de meest kwetsbaren en gemarginaliseerden.”

De UNAIDS Multi-Country Director zal deelnemen aan een reeks hooggeplaatste vergaderingen en beleefdheidsbezoeken aan regeringsfunctionarissen, waaronder ministers van Volksgezondheid, CARICOM-leiderschap en vertegenwoordigers van de Verenigde Naties.

Het doel is om strategische prioriteiten te bespreken, waaronder de integratie van diensten, het aanpakken van ongelijkheden, betrokkenheid van de gemeenschap en de uitbreiding van maatregelen voor hiv-preventie en -behandeling, evenals duurzaamheid om de behaalde resultaten in de hiv-respons te beschermen. Een ander belangrijk aandachtspunt van het bezoek zal zijn om de inspanningen van UNAIDS en zijn co-sponsoragentschappen, fondsen en programma’s van de Verenigde Naties af te stemmen en te stroomlijnen met activiteiten in beide landen om onze ambitieuze doelen te bereiken om ongelijkheden te beëindigen en aids als een bedreiging voor de volksgezondheid tegen 2030 uit te bannen.

Daarnaast zal de vertegenwoordiger van UNAIDS verschillende gezondheidsfaciliteiten bezoeken en gesprekken voeren met organisaties van het maatschappelijk middenveld, met de nadruk op het versterken van partnerschappen en samenwerking in de hiv-respons. Deze interacties zijn bedoeld om de nationale reacties in beide landen te versterken en het belang van eigendom en leiderschap van het land, betrokkenheid van de gemeenschap, integratie van diensten en opschaling van inspanningen voor preventie en behandeling om de epidemie te bestrijden, te benadrukken.