Wetenschappers maken diamanten in 150 minuten in plaats van miljarden jaren

25 April 2024

Comments: 0

Wetenschappers zijn erin geslaagd om in ongeveer 2,5 uur diamanten te creëren. Normaal neemt dat proces miljarden jaren in beslag en vereist het enorme druk en temperaturen die alleen diep in de aarde voorkomen.

Diamanten vormen zich op natuurlijke wijze wanneer koolstof miljarden jaren wordt blootgesteld aan hoge druk en temperaturen. Wetenschappers waren er al eerder in geslaagd om diamanten na te maken in een laboratorium, maar nog nooit ging dat zo snel.

In ongeveer 150 minuten wisten de onderzoekers een diamant te produceren. Na een kwartier werden de eerste fragmenten van de diamanten al zichtbaar, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek dat werd gepubliceerd in Nature.

Bovendien was er geen enorme druk nodig. De wetenschappers wisten de diamanten te maken bij druk die we ook aan het aardoppervlak op zeeniveau voelen.

De onderzoekers maakten de diamanten van koolstofatomen in een mengsel van gallium, ijzer, nikkel en silicium. Terwijl het mengsel werd blootgesteld aan methaan en waterstof, werd het meerdere keren eerst snel verhit en vervolgens snel afgekoeld.

Door verder onderzoek wordt het mogelijk om nóg sneller grotere diamanten te maken, verwachten de wetenschappers.

-nu.nl-