Zware overstromingen dreigen in China

22 April 2024

Comments: 0

In de Chinese provincie Guangdong dreigen grote rivieren buiten hun oevers te treden. Dat komt door hevige regenval de afgelopen dagen. Het Chinese ministerie van Watervoorziening heeft een noodadvies afgegeven voor de provincie, waar meer dan 127 miljoen mensen wonen. In het noorden van Guangdong zijn zes dorpen getroffen door de aardverschuivingen.

Het Chinese ministerie van Watervoorziening heeft een noodadvies afgegeven voor de provincie, waar meer dan 127 miljoen mensen wonen. In het noorden van Guangdong zijn zes dorpen getroffen door de aardverschuivingen. Volgens staatsmedia zijn meerdere mensen vast komen te zitten. Meer dan tachtig reddingswerkers zijn ter plaatse om getroffenen te helpen.

Het stijgende waterpeil in de rivier de Bei kan leiden tot overstromingen die ongeveer eens per eeuw voorkomen, melden staatsmedia. Er zijn weerwaarschuwingen afgegeven voor grote delen van het midden van Guangdong. Het Chinese weerbureau waarschuwt ook voor hevige stormen in de kustgebieden.

Ruim miljoen huishoudens zitten zonder stroom

Staatsmedia melden dat er bijna 45.000 mensen in de stad Qingyuan zijn geëvacueerd. In Zhaoqing is schade ontstaan aan energievoorzieningen. Daardoor is de stroom op sommige plekken uitgevallen. In heel de provincie zouden 1,16 miljoen huishoudens zonder stroom zitten.

Op meerdere plekken staan al gebouwen onder water. Ongeveer elfhonderd scholen in verschillende steden blijven maandag gesloten.

Provinciale functionarissen verzoeken lokale overheden dringend maatregelen te nemen tegen overstromingen en voorbereidingen te treffen voor hulpverlening. De Chinese overheid stuurt technische uitrusting voor de inspectie van dijken. Ook worden materialen klaargemaakt voor het onder controle krijgen van de overstromingen en voor hulpverlening.

Guangdong ligt in het zuidoosten van China. De bekendste plaatsen zijn de steden Guangzhou en Shenzhen. Zaterdag heeft het twaalf uur achter elkaar hevig geregend in de provincie. Tot en met maandag wordt nog meer zware regen verwacht.

-nu.nl-