AstraZeneca biedt coronavaccin nergens meer aan

8 May 2024

Comments: 0

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn COVID-19-vaccin wereldwijd terug, meldt The Telegraph. In Nederland wordt het vaccin al sinds 2021 niet meer toegediend.

De stap volgt op berichten dat het vaccin van de farmaceut in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken. TTS staat voor trombose met trombocytopenie-syndroom en kan tot bloedstolsels en een tekort aan bloedplaatjes leiden.

In het Verenigd Koninkrijk loopt een collectieve rechtszaak tegen AstraZeneca, omdat het vaccin in tientallen gevallen ernstig letsel en soms zelfs de dood zou hebben veroorzaakt. Al sinds april 2021 staat de zeldzame bijwerking in de bijsluiter van het vaccin. Volgens het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is de kans daarop “zeer klein”.

Het vaccin, bekend als Vaxzevria, kan niet langer in de Europese Unie worden gebruikt nu AstraZeneca het heeft teruggetrokken. Niet TTS, maar een gebrek aan vraag is de reden, meldt het bedrijf aan NU.nl.

Sinds 1 november 2021 wordt het vaccin van AstraZeneca niet meer in Nederland gebruikt. Mensen die destijds eerst een dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend hadden gekregen, kregen het advies een tweede prik van Pfizer te halen.

AstraZeneca laat in een verklaring weten trots te zijn op de rol die Vaxzevria heeft gespeeld in de pandemie. “Volgens onafhankelijke schattingen zijn alleen al in het eerste jaar van gebruik ruim 6,5 miljoen levens gered en zijn er wereldwijd ruim drie miljard doses geleverd”, schrijft het bedrijf.

-nu.nl-