Bij de overstroming in Zuid-Brazilië zijn er ruim dertig doden en ongeveer zestig vermisten

4 May 2024

Comments: 0

Ten minste dertig mensen zijn om het leven gekomen door overstromingen na hevige regenval en een dambreuk in Rio Grande do sul, de zuidelijkste deelstaat van Brazilië. Nog zo’n zestig mensen worden vermist. Na dagenlang hevige regenval zijn er flinke overstromingen in het gebied. Daarnaast heeft een dambreuk tussen de gemeente Cotiporã en de stad Bento Gonçalves voor een golf van 2 meter hoog gezorgd, die nog meer schade heeft aangericht in het al overstroomde gebied.
Meer dan 300.000 huishoudens zitten inmiddels zonder stroom en schoon drinkwater. Sinds zaterdag zijn zo’n 15.000 inwoners gevlucht voor het hoge water.

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft de regio bezocht en belooft hulp van de centrale overheid. De gouverneur van de deelstaat, Eduardo Leite, vroeg afgelopen dagen al om dringende hulp en zei dat “we honderden mensen in tientallen gemeenten moeten redden”. Helikopters zoeken nog steeds naar gestrande mensen. Het extreme weer is veroorzaakt door een combinatie van hogere temperaturen, een hoge luchtvochtigheid en harde wind.

-nu.nl-