De sporen van Frankrijk in de Surinaamse geschiedenis

29 May 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De invloed van Frankrijk en de Franse cultuur uit het slavernijverleden zijn tot op de dag van vandaag nog merkbaar in Suriname. Van plaatsnamen en familienamen tot bouwstijlen en kleding, de connectie met Frankrijk is diepgeworteld, maar vaak over het hoofd gezien in het dagelijks leven.

Schrijfster en historica Cynthia McLeod wierp recent tijdens een drukbezochte lezing in het Nationaal Archief Suriname (NAS) een licht op bekende en minder bekende aspecten van de Surinaamse geschiedenis met Franse invloeden. Ze benadrukte onder andere de rol van Franse hugenoten die zich in Suriname vestigden na religieuze vervolging in Frankrijk. Deze hugenoten waren van grote invloed op de kolonisatie en economie van Suriname, met nakomelingen die later gouverneurs en prominente figuren werden.

Door het delen van verhalen en feiten die vaak over het hoofd worden gezien, maakte McLeod duidelijk hoe divers en complex de geschiedenis van Suriname is. Haar lezing onderstreepte niet alleen de zichtbare Franse invloeden in de architectuur en namen van plaatsen, maar legde ook de nadruk op het belang van het erkennen en eren van de diverse wortels van de Surinaamse samenleving.

McLeod’s werk draagt bij aan een dieper begrip en waardering voor de culturele vermenging en invloeden die de Surinaamse identiteit hebben gevormd. Haar inzet voor het vergroten van het historisch bewustzijn en het bevorderen van inclusiviteit in de geschiedenis hervertelling is van onschatbare waarde. Door haar onderzoek en inspirerende vertelkunst opent ze nieuwe perspectieven op de rijke en gevarieerde geschiedenis van Suriname. Met haar lezingen zet ze een belangrijke stap naar het omarmen van de diverse achtergronden die het huidige Suriname definiëren.