Doden bij rellen en plunderingen in Nieuw-Caledonië

15 May 2024

Comments: 0

Er zijn drie doden en honderden gewonden gevallen bij rellen in het Franse overzeese gebiedsdeel Nieuw-Caledonië. Het is al dagen onrustig op het eindland ten oosten van Australië. Er zijn winkels en voertuigen in brand gestoken en geplunderd. In de hoofdstad Nouméa klonken vandaag schoten en scholen bleven dicht.

De autoriteiten laat weten dat er meer dan 130 mensen zijn opgepakt. De aanleiding voor de rellen is een geplande aanpassing van de regels rond de verkiezingen. De Franse Tweede Kamer stemde gisteravond in met het plan om Fransen die minimaal tien jaar in Nieuw-Caledonië wonen ook stemrecht te geven bij de provinciale verkiezingen.

Inheemse bevolking

Dat besluit ligt gevoelig bij de inheemse bevolking. Lokale politieke leiders vrezen dat de stem van de inheemse Kanak daardoor minder waard wordt, omdat dan ook duizenden Fransen mogen stemmen en zo meer politieke invloed krijgen.

Tot nu toe mochten alleen mensen en hun kinderen stemmen die al voor 1998 op het eiland woonden. Die regel was bedacht om de Kanaken, die een minderheid waren geworden, als oorspronkelijke bewoners wel politieke invloed te laten hebben. De Franse regering zegt dat de aanpassing nodig is om de verkiezingen op het eiland democratischer te maken.

President Macron zegt dat hij geen haast heeft met het organiseren van een speciale gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer van het parlement die nodig is om de wet definitief te maken. Hij wil eerst met voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid in gesprek en heeft hun vertegenwoordigers uitgenodigd om naar Parijs te komen en te praten over de toekomstige status van Nieuw-Caledonië.

Franse agenten naar Nieuw-Caledonië

Frankrijk heeft extra politieagenten naar het eiland gestuurd om een eind te maken aan de rellen. President Macron houdt vandaag crisisoverleg met zijn belangrijkste ministers op het gebied van defensie en nationale veiligheid. Een werkbezoek aan Normandië heeft hij daarom afgezegd.

Er raakten al meer dan vijftig politieagenten gewond de afgelopen dagen. Het geweld gaat door ondanks er een avondklok is ingesteld. Een toerist uit Nieuw-Zeeland zei tegen een televisiestation dat de straten in brand staan en er volop wordt geplunderd. Een sportwinkel van Decathlon is vernield, geplunderd en in brand gestoken. Boven de hoofdstad Nouméa hangen zwarte rookwolken.

Zelfverdediging

Volgens de autoriteiten zijn de drie doden jonge Kanaken. Eén van hen is waarschijnlijk doodgeschoten. Volgens de Hoge Commissaris van Nieuw-Caledonië is het slachtoffer niet neergeschoten door de politie, maar waarschijnlijk door iemand die handelde uit zelfverdediging.

Nieuw-Caledonië is strategisch belangrijk voor Frankrijk. Het eiland is een grote producent van nikkel, een essentieel metaal voor de productie van oplaadbare batterijen voor elektrische auto’s. Ook wordt het gebruikt voor de productie van roestvrij staal. Daarnaast vindt Macron de Franse aanwezigheid op het eiland van groot belang voor het vergroten van de Franse invloedssfeer in het Pacifisch gebied. De Fransen hebben er een militaire basis.

-nos.nl-