Ministerie van Volksgezondheid over AstraZeneca Vaccins

15 May 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Op 14 mei 2024 heeft het ministerie van Volksgezondheid in Suriname gereageerd op het besluit van AstraZeneca om het Covid-19 vaccin van de commerciële markt te halen. Dit besluit komt voort uit de grotere vraag naar nieuwere versies van Covid-19 vaccins die zijn ontwikkeld op basis van recentere virusvarianten. AstraZeneca, trots op het wereldwijd toedienen van meer dan 3 miljard doses van hun vaccin, heeft in juni 2022 de verklaring van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontvangen dat het AstraZeneca-vaccin veilig en effectief is voor personen ouder dan 18 jaar.

Het AstraZeneca-vaccin, ontwikkeld door wetenschappers van de Oxford University binnen een jaar na het begin van de pandemie, heeft enkele rechtszaken gekend vanwege zeldzame bijwerkingen zoals bloedstolsels. Ondanks deze bijwerkingen wordt aangenomen dat het vaccin miljoenen levens heeft gered en heeft bijgedragen aan het beëindigen van de pandemische fase van Covid-19.

In Suriname werd AstraZeneca als eerste vaccin toegediend in februari 2021, waarbij minister van Volksgezondheid, Amar Ramadhin, de eerste persoon was die zich liet inenten met dit vaccin. Naast AstraZeneca werden ook Pfizer, Sinopharm en Moderna-vaccins toegediend, waarbij het ministerie de richtlijnen van de WHO volgde en alleen door de WHO erkende vaccins tegen Covid-19 goed keurde.

Het ministerie benadrukt dat Covid-19 vaccins nog steeds bescherming bieden tegen ernstige gevolgen van een infectie, en momenteel is het Pfizer Covid-19 vaccin beschikbaar op aanvraag bij het BOG, de RGD en de MZ. Het ministerie blijft zich inzetten om de gemeenschap te informeren en te voorzien van effectieve vaccinatieopties tegen Covid-19.