Sterrenkundigen zien enorme planeet die van ‘suikerspin’ gemaakt lijkt

15 May 2024

Comments: 0

Astronomen hebben de naar verhouding lichtste planeet ooit gevonden. De planeet WASP-193b is zo licht en ‘pluizig’, dat de wetenschappers hem vergelijken met een bol suikerspin of de pluisjes van een paardenbloem.

WASP-193b staat op ruim duizend lichtjaar afstand van de aarde en valt nog het best te vergelijken met een enorme paardenbloem, schrijven de wetenschappers in Nature Astronomy.

 Naar verhouding is de planeet honderd keer zo licht als de aarde en anderhalf keer zo groot als Jupiter. De sterrenkundigen hebben berekend dat de planeet een dichtheid heeft van 0,059 gram per kubieke centimeter. Dat is vergelijkbaar met de dichtheid van suikerspin.

Alleen van de planeet Kepler-51d weten we zeker dat die een nog lagere dichtheid heeft. “Maar die planeet is veel kleiner”, zegt hoofdonderzoeker Khalid Barkaoui van de Universiteit van Luik. “De extreem lage dichtheid maakt van WASP-103b een buitenbeentje, zelfs onder gasreuzen (grote planeten die voornamelijk uit gas bestaan, red.). Het is echt een kosmisch raadsel.”

De vergelijking met suikerspin en een paardenbloem wordt verder onderstreept doordat de planeet vooral uit lucht bestaat, zegt medeonderzoeker Julien de Wit van de prestigieuze MIT-universiteit. “De planeet is in feite één grote pluisbal.”

Mogelijk was WASP-193b ooit nog groter. Doordat de planeet bijna volledig uit gas bestaat, krimpt die door de straling van de nabijgelegen ster. Die ster is vergelijkbaar met onze zon, maar WASP-103b staat een stuk dichterbij dan de aarde. De planeet heeft iets meer dan zes dagen nodig voor een baan om zijn ster. De aarde doet zoals bekend een jaar over een rondje om de zon.

-nu.nl-