Initiatiefnemer Connect Caribe, dat als uitvalbasis Barbados heeft, heeft bekendgemaakt dat er afspraken zijn gemaakt met de rederij Jampur Group uit Dubai en dat daar minstens tien schepen van zullen worden ingezet. Verwacht wordt dat de eerste boot op zijn vroegst al in augustus kan varen.
Deze eerste fase van het naar schatting 50 miljoen US-dollar kostende project zal naar verwachting in het laatste kwartaal van 2024 van start gaan en later worden uitgebreid naar andere (ei)landen in de Caribische regio.
Vredesambassadeur bij de Verenigde Naties, Andre Thomas, die nauw betrokken is bij het maritieme initiatief en als woordvoerder optreedt, zei maandag tijdens een persconferentie in Bridgetown, Barbados, dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt sinds het bedrijf in januari de eerste details van het project bekendmaakte. Volgens Thomas kan er eerder worden gestart met de eerste activiteiten doordat nu een partnerschap is gesloten met de Jampur Group.
In eerste instantie richten de initiatiefnemers zich op het zuidelijk deel van de Cariben, maar na de eerste fase wordt ook gekeken om andere delen erbij te betrekken.
We denken dat we in de eerste fase zullen beginnen met zes, zeven of acht vrachtschepen. Daarnaast zullen in die eerste fase twee passagiersschepen in de vaart worden gebracht die elk achthonderd tot duizend mensen kunnen vervoeren en tussen de verschillende landen gaan pendelen. Passagiers worden daardoor minder afhankelijk van de dure vliegtickets. In hoeverre Suriname zal worden opgenomen bij de definitieve uitvoering van zowel het passagiers- als het vrachtvervoer, is momenteel nog erg onduidelijk, geeft ambassadeur Thomas toe. Hij verwacht daarom ook niet dat het land al in de eerste fase zal participeren.
“Het land heeft daarvoor goederen nodig die vanuit Trinidad geïmporteerd kunnen worden en het kan zelf veel groenten en fruit exporteren, waar de regio van profiteert. Hij gelooft in het welslagen van het ambitieuze project, waarvoor de eerste ideeën achttien maanden geleden ontstonden. “
Voordat het echter een succes kan worden, is het wel van essentieel belang dat alle partijen op één lijn zitten, waarschuwt CPSO-voorman Antonie. “Met alle actoren zullen duidelijke afspraken moeten worden gemaakt.