Werknemers EBS moeten zich aanmelden voor werk; Bond bespreekt uitspraak in ALV

15 May 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Op 15 mei 2024 heeft de directie van NV EBS een kort geding aangespannen tegen de Ogem Werknemers Organisatie Suriname (OWOS). De rechter heeft bepaald dat de stakende werknemers zich moeten aanmelden om weer aan het werk te gaan.

De directeur van EBS, Leo Brunswijk, deelde gisteren de uitspraak van de rechter met de samenleving. Volgens het vonnis dienen de werknemers binnen een half uur na de uitspraak zich aan te melden. Indien hier geen gehoor aan wordt gegeven, moet de bond een dwangsom van SRD 5000 per dag betalen, met een maximum van SRD 100.000. Daarnaast moet OWOS de proceskosten van EBS van SRD 10.095 betalen.

De actie van de werknemersbond van EBS volgde op het plotselinge ontslag van hun bondsvoorzitter, Marciano Hellings. De directie gaf aan dat het vertrouwen in Hellings als werknemer was geschaad vanwege beledigende uitspraken op social media en GFC nieuws. Het delen van foto’s van de directieleden door Hellings werd ook genoemd als reden voor het ontslag.

Brunswijk benadrukte dat het ontslag niet draaide om het delen van foto’s, maar om vermeende overtredingen van arbeidsregels en de cao door Hellings. Hij benadrukte het belang van het naleven van gedragsregels door werknemers en de mogelijke imagoschade die ontstaat door beledigende uitspraken.

De bond heeft een spoedvergadering uitgeschreven voor vanochtend om de uitkomst van het kort geding te bespreken en verdere stappen te bepalen. Het blijft vooralsnog onduidelijk of de bond zal voldoen aan de eisen van de rechterlijke uitspraak.