Onderzoekers hebben een bijzondere ontdekking gedaan: ze hebben een planeet gelokaliseerd die in theorie bewoonbaar is. De planeet is iets kleiner dan onze aarde. En de klapper: hij is tot nu toe een van de beste kandidaten voor een leefbare planeet. Gliese 12b is de naam die de planeet heeft gekregen en staat op ongeveer veertig lichtjaar van onze aarde. Verder is de planeet ongeveer even groot als Venus en wat kleiner dan de aarde. Daarnaast gaat het om een exoplaneet. Exoplaneten bevinden zich buiten ons zonnestelsel en draaien dan ook om een andere ster heen dan onze zon.
Donderdag werden er twee onderzoeken naar Gliese 12b gepubliceerd in verschillende wetenschappelijke tijdschriften, onder meer The Astrophysical Journal Letters. De onderzoekers zijn erg enthousiast over de ontdekking. De planeet is namelijk niet alleen een van de potentieel best bewoonbare planeten tot nu toe, maar ook de kandidaat die het dichtst bij de aarde staat. Dat maakt het makkelijker om er onderzoek naar te doen. Omdat Gliese 12b mogelijk bewoonbaar is wil nog niet zeggen dat we binnenkort daar kunnen wonen. Maar uit dit onderzoek en de vergelijking met andere planeten die op de aarde lijken, kunnen wetenschappers steeds beter in kaart brengen wat er nodig is voor een leefbare planeet.
Een van de voorwaarden voor bewoonbaarheid is bijvoorbeeld de juiste temperatuur. Met een oppervlaktetemperatuur van 42 graden is Gliese 12b wat warmer dan de gemiddelde 15 graden van de aarde, maar nog steeds leefbaar. Daarnaast moet er water aanwezig zijn. Of dat het geval is, is bij Gliese 12b nog niet duidelijk. Daarvoor moet er nog verder onderzoek gedaan worden.
-nu.nl-