Sterrenkundigen hebben met een nieuwe methode de snelheid berekend waarmee een superzwaar zwart gat om zijn as draait. Via een ‘wiebelende’ schijf kwamen de wetenschappers erachter dat het zwarte gat op ongeveer een kwart van de lichtsnelheid rondtolt.
Het zwarte gat werd sinds 2020 in de gaten gehouden door de wetenschappers van de prestigieuze MIT-universiteit. Toen zagen ze op ongeveer een miljard lichtjaar afstand van de aarde opeens een grote lichtflits. Die bleek veroorzaakt te zijn door het zwarte gat, dat zich te goed begon te doen aan een ster.
Terwijl het zwarte gat de ster opslurpte, vormde zich een schijf van materie om het zwarte gat heen.
De wetenschappers zagen al snel dat die schijf af en toe heen en weer schoof. De wetenschappers konden door de ‘wiebelingen’ berekenen hoe snel het zwarte gat om zijn as draait, schrijft ze in Nature.
Een kwart van de lichtsnelheid is behoorlijk langzaam voor een zwart gat. Er zijn zwarte gaten bekend die op zo’n 90 procent van de lichtsnelheid om hun as draaien. Het gaat de wetenschappers dan ook meer om de succesvolle toepassing van hun meetmethode.
“Met deze methode kunnen we de snelheid van nog veel meer zwarte gaten berekenen. Dat leert ons meer over hoe ze zich ontwikkelen”, zegt hoofdonderzoeker Dheeraj Pasham.
-nu.nl-