Er wordt met alle nationale veiligheidsinstituten gewerkt aan de opsporing van de voortvluchtige ex-president Desi Bouterse. Ook met buitenlandse organisaties wordt gewerkt aan de aanhouding. Deze bevestiging gaf president Chandrikapersad Santokhi op dinsdag 4 juni 2024, aan de hand van berichten die in de media zijn verschenen waarbij het Openbaar Ministerie zegt dat het tekort aan middelen de opsporing bemoeilijkt. Volgens Santokhi is de aanhouding ook de verantwoordelijkheid van de samenleving.
In eerdere berichtgeving heeft de procureur-generaal duidelijk laten weten dat voor de opsporing en aanhouding van deze voortvluchtige en alle andere gezochte personen, het Openbaar Ministerie (OM) afhankelijk is van de politie. Volgens de PG loopt deze werkarm al jaren mank door een gebrek aan middelen om opsporingstaken naar behoren te doen. Echter geeft het staatshoofd aan dat de samenleving de uitgesproken vonnissen niet lichtelijk moet nemen.
Bouterse staat samen met zijn kompaan, Iwan Dijksteel, op de lijst van Interpol. Door voortvluchtige verdachten op deze lijst te plaatsen, is het gelukt om Joel Martinus, alias Bordo, aan te houden in Brazilië. Vicepresident Ronnie Brunswijk maakte gisteren duidelijk dat hij niet eens is met de manier hoe Justitie is omgegaan met de opsporing van Bordo.
Brunswijk ging ook in op de feiten waarvan Martinus wordt verdacht. Volgens de vicepresident moeten de zaken nog bevestigd worden. Zodra er geen bewijzen zijn kan Bordo niet schuldig bevonden worden, benadrukte de bewindsman.
-stvs.sr-