Renovatie brengt speelplezier terug voor O.S.Rijsdijk

11 June 2024

Comments: 0

Vanaf gisteren kunnen de leerlingen van O.S. Rijsdijk weer volop genieten van de speeltuin op het schoolterrein. Vooral de kleuters van groepen A en B waren zichtbaar blij en namen direct plaats op de schommels, wipplanken en glijbanen zodra het toegestaan was. Voorheen was de speeltuin maandenlang onveilig voor de kinderen en overwoekerd door onkruid. De oplevering van de gerenoveerde speeltuin vond plaats op 10 juni 2024. Shantap Mataw, schoolhoofd van O.S. Rijsdijk, zei dat de speeltuin langer dan een jaar gesloten was omdat de toestellen gevaarlijk waren voor de kinderen. De omheining lag ook bijna op instorten, wat leidde tot de sluiting van de speeltuin.

Sonny Holwijn, initiatiefnemer en voorzitter van de actiegroep Rijsdijk en Omgeving, gaf aan dat hij op het idee kwam omdat hij zich zorgen maakte over de situatie van de school. “Er waren lekkages, dakgoten die niet goed functioneerden, en de speeltuin was onbegaanbaar en onveilig voor de kinderen”, sprak Holwijn. De renovatie van de school werd uitgevoerd door buurtbewoners. “Niet iedereen kon elke dag helpen, maar velen hebben een uur of twee hun steentje bijgedragen.”

Jason Saiman, woordvoerder van de president, merkte op dat het belangrijk is dat kinderen kunnen genieten van hun kindertijd, en een veilige speeltuin op school is daar een onderdeel van. Het Kabinet van de President heeft in samenwerking met het Nationaal Jeugdinstituut (NJI), dat is ingekomen met een bedrag van SRD 10.000, de renovatie mogelijk gemaakt. Mataw sprak haar grote dank uit aan het Kabinet van de President, het NJI en de initiatiefnemer. “De school heeft dringend hulp nodig.” Saiman benadrukte in zijn toespraak dat het lijkt alsof de regering de verre districten is vergeten, maar dat dit niet het geval is. “De regering is bezig met een landelijk project waarbij 144 scholen- ook in het binnenland-worden gerenoveerd. Waar nodig wordt ook schoolmeubilair geleverd”, deelde hij mee.

Mataw hoopt dat O.S. Rijsdijk wordt opgenomen in het rijtje van scholen die door de overheid worden gerenoveerd, zodat de school weer kan opbloeien. “De school heeft onder andere een verfbeurt nodig. Het maakt niet uit op welke manier, als de school maar hulp krijgt om beter te functioneren”, stelde ze. Saiman wees op de situatie van vier jaar geleden, toen de financiële positie van de regering niet gunstig was. “Met de inspanning van het volk en de regering bevinden we ons nu in een stabielere situatie, waardoor er ruimte is om scholen te renoveren.” Holwijn voegde eraan toe dat een renovatie voor de school noodzakelijk is. Hij hoopt dat de regering iets kan doen zodat de leerlingen een kind- en milieuvriendelijke school hebben waar ze met plezier naartoe gaan.

-GOV.SR-