Suriname slechts enkele maanden verwijderd van eerste diepwaterolieproject

11 June 2024

Comments: 0

Suriname staat op het punt om een nieuwe mijlpaal te bereiken in zijn energiegeschiedenis, met het eerste offshore olieontwikkelingsproject dat binnen enkele maanden wordt bekrachtigd. Dankzij succesvolle vondsten in Blok 58 in Suriname, zet TotalEnergies zijn plannen voort om tegen 2028 de eerste olie te

produceren uit een Floating Production, Storage, and Offloading (FPSO) schip, met een verwachte dagelijkse productie van 200.000 vaten.

Op de openingsdag van Suriname Energy Oil & Gas Summit (SEOGS2024), deelde president Chandrikapersad Santokhi zijn enthousiasme over de vooruitzichten voor Suriname. Met de verwachte inkomsten uit de offshore olieproductie die naar schatting in de miljarden loopt, betekent dit veel voor ons land met ongeveer 600.000 inwoners.

De Staatsolie Maatschappij Suriname behartigt de belangen en zei eerder, dat het bedrijf klaar staat om de uitdagingen van diepwaterontwikkeling aan te gaan, na meer dan veertig jaar ervaring in onshore olieproductie.

“Staatsolie is verheugd dit project samen met een internationale partner met een uitstekende reputatie te kunnen uitvoeren. Het is cruciaal dat Suriname maximaal profiteert van deze geldstromen, en het is tijd dat alle belanghebbenden zich committeren aan een duidelijk plan om de toekomstige inkomsten op een manier te beheren die een welvarende toekomst voor de hele Surinaamse bevolking garandeert”, verklaarde Staatsolie, kort nadat TotalEnergies meldde dat het goede vooruitgang had geboekt richting de definitieve investeringsbeslissing (FID).

Annand Jagesar, algemeen directeur Staatsolie, riep beleidsmakers op om “actie te ondernemen” om ervoor te zorgen dat de olie-inkomsten het land op een duurzame manier transformeren, zodat alle burgers ervan kunnen profiteren.

TotalEnergies heeft een sterke focus op duurzaamheid en heeft zich gecommitteerd aan de verantwoorde ontwikkeling van het project met behulp van de beste beschikbare technologieën om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrijf streeft naar een FPSO die ontworpen is voor nul routinematig affakkelen, waarbij het gas opnieuw in de reservoirs wordt geïnjecteerd.

“We zijn verheugd om samen met Staatsolie en APA vooruitgang te boeken richting de FID van Blok 58, wat de volgende mijlpaal zal zijn in het partnerschap tussen Suriname en TotalEnergies. Ons bedrijf maakt gebruik van geavanceerde technologieën om de milieu-impact te minimaliseren en de herwinning van hulpbronnen te maximaliseren, met een focus op het garanderen van economische voordelen voor het land”, aldus Javier Rielo, senior vicepresident Americas, Exploration & Production bij TotalEnergies.

Het bedrijf heeft ook lokale inhoudsvoordelen voor Suriname verbeterd, waarbij meer dan 80 Surinamers zijn getraind voor logistieke operaties in de hoofdstad Paramaribo.

Suriname staat op het punt een reis te beginnen vergelijkbaar met die van buurland Guyana. Met drie ontwikkelingen tot nu toe en 11 miljard vaten aan winbare hulpbronnen, is Guyana op weg om de op een na grootste producent in Latijns-Amerika te worden. Als Suriname de juiste stappen zet, kan het zijn positie in de mondiale olie-industrie versterken.

-snc.sr-