Bijna 40 miljoen mensen leven met hiv. In de meeste delen van de wereld neemt het aantal nieuwe besmettingen af. Maar in Oost-Europa, Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Afrika blijft het aantal infecties toenemen, blijkt maandag uit cijfers van de VN.
De cijfers zijn voorafgaand aan een grote internationale conferentie over aids en hiv in Duitsland gepresenteerd.
In 2023 raakten 1,3 miljoen mensen besmet met hiv. 630.000 patiënten stierven aan de gevolgen van aids, de ziekte die hiv kan veroorzaken. Dankzij medicijnen en een goede behandeling is een hiv-infectie in Nederland een chronische aandoening. Maar dit geldt niet in landen waar niet iedereen toegang tot goede medicatie heeft.
De VN stelde zich tien jaar geleden ten doel om met voorlichting over veilige seks en betere medicatie aids in 2030 uit de wereld te helpen. Maar zonder ingrijpen is dat doel niet meer te halen, stelt Winnie Byanyima van UNAIDS, de VN-organisatie die zich met hiv en aids bezighoudt.
“We liggen niet op schema”, zegt ze. “We kunnen aids nog uitbannen in 2030. Maar dan moeten regeringen en bedrijven nu actie ondernemen.”
In Nederland ruim 24.000 mensen met hiv
Een woordvoerder van het Aidsfonds zegt dat het aantal aidsdoden in bijvoorbeeld Oost-Europa mede stijgt door discriminerende wetten, zoals de antipropagandawet in Rusland. “In landen met discriminerende wetten komt hiv vijf keer vaker voor onder homomannen dan in landen zonder deze wetten”, legt de woordvoerder uit.
In Nederland leven ruim 24.000 mensen met hiv. In 2022 overleden hier 21 mensen aan de gevolgen van aids. Dat jaar telde 393 nieuwe hiv-infecties, ruim 30 minder dan het jaar daarvoor. De cijfers van 2023 heeft het Aidsfonds nog niet. Die komen in november.
De wereldbevolking telt op dit moment zo’n 8 miljard mensen. Dit betekent dat zo’n 0,5 procent van de wereldbevolking leeft met hiv.
-nu.nl-