Bondsvoorzitter brandweer: alle blusvoertuigen zijn verouderd en verpauperd

22 July 2024

In: Nieuws
Comments: 0

“De voertuigen zijn verpauperd en verouderd”, zegt bondsvoorzitter Wendel Oosterwolde van de brandweer over de blusvoertuigen.

Hij zegt dat de brandweer al een tijdje goede blusvoertuigen ontbeert. “Ze vallen allemaal uit elkaar en geen enkele post beschikt over goede voertuigen.” Volgens hem hebben ook afdelingshoofden geen dienstvoertuigen. “Zelfs de gewestelijke commandanten hebben geen dienstvoertuigen.”

Hij meent dat andere ministeries en staatsbedrijven wel optimaal voorzien worden van dienstvoertuigen. Directeuren van parastatale bedrijven worden wel voorzien van dure auto’s, maar er is geen geld om blusvoertuigen aan te schaffen. “De politie heeft laatst dertien voertuigen gehad, maar de brandweer heeft er geen één gehad.” Volgens hem heeft de brandweer slechts een nieuw voertuig gehad sinds deze regering is aangekomen. “Dat was ook een donatie van Staatsolie, die ingezet werd op Albina. Voor de rest hebben we helemaal niets gehad.” Volgens hem is het helemaal niet veilig om met die voertuigen uit te rijden.

 

Hij zegt verder dat de brandweer nog steeds een heleboel zaken te kort heeft. De leiding van het ministerie van Justitie en Politie heeft bekend gemaakt dat de leveranciers die attributen moeten leveren al uitbetaald zijn en de attributen, zoals bluspak, laarzen, helm en handschoenen, heel snel geleverd zouden worden. Nu blijkt dat de regering slechts deelbetalingen heeft gedaan aan de leveranciers. “Dus men levert dan ook met delen.” Hierdoor beschikken niet alle posten, vooral de buitenposten, over de geschikte attributen.

Hij zegt verder dat de brandweer vaker niet over brandstof beschikt. “Als Roy Boedhoe de kraan dicht draait voor Justitie, dan heeft ook de brandweer geen brandstof.” Oosterwolde zegt dat dit probleem zich maandelijks herhaalt. “Ze betalen deels en dan na twee of drie maanden hebben we weer hetzelfde probleem.”