Dringende noodzaak om houtkap in het Amazonegebied te stoppen na onbekende ontmoetingen met de Mashco Piro

20 July 2024

Comments: 0

Deze week zijn opvallende nieuwe beelden vrijgegeven die tientallen onbereikte leden van het Mashco Piro-volk tonen in het Peruaanse Amazonegebied. Deze inheemse groep, die mogelijk de grootste onbereikte stam ter wereld is, bevindt zich op slechts enkele kilometers van verschillende houtkapconcessies. Activisten roepen nu op tot onmiddellijke intrekking van alle houtkapvergunningen in het gebied, dat aan de Mashco Piro toebehoort, volgens Survival International.

In de afgelopen dagen zijn meer dan 50 Mashco Piro-inheemsen gesignaleerd dicht bij het Yine-dorp Monte Salvado, terwijl een andere groep van 17 in de buurt van het dorp Puerto Nuevo verscheen. Diverse houtkapbedrijven opereren in dit gebied, waaronder Canales Tahuamanu, dat verantwoordelijk is voor meer dan 200 kilometer aan wegen voor het transport van hout.

De aanwezigheid van houthakkers vormt een bedreiging voor de Mashco Piro, die kwetsbaar zijn voor nieuwe ziektes en mogelijk geweld. De situatie benadrukt de dringende behoefte aan bescherming van dit unieke en kwetsbare volk.