Grote computerstoring zorgt over de hele wereld voor problemen

19 July 2024

Comments: 0

Miljoenen gebruikers van Windows 10-computers kunnen vrijdagochtend hun laptop niet opstarten. Ze zien alleen een blauw scherm. Van over de hele wereld melden bedrijven problemen, waaronder banken, vliegtuigmaatschappijen en mediabedrijven. Ook Schiphol ondervindt hinder.

Mensen die op hun computer proberen in te loggen krijgen een foutmelding te zien. Daarin staat dat de computer een probleem heeft en moet herstarten. Vervolgens blijft de computer vastlopen.

De problemen worden veroorzaakt door een foutieve update bij cybersecuritybedrijf Crowdstrike. Volgens het bedrijf ligt het probleem bij de zogeheten Falcon-sensor die op zakelijke computers beveiligingsdata verzamelt. De software beschermt gebruikers tegen cyberaanvallen en heeft daardoor veel toegang tot de computersystemen.

Crowdstrike heeft de problemen bevestigd en zegt de update te hebben teruggedraaid. Daarmee zijn de problemen nog niet opgelost. Vooralsnog worden alleen technische omwegen geboden om de problemen op te verhelpen.

In Nederland zijn organisaties getroffen door de fout. Zo starten veel laptops van DPG Media-titels zoals NU.nl niet op. Luchthaven Schiphol zegt de problemen ook te zien en brengt de gevolgen in kaart.

In het buitenland zorgt het blauwe scherm eveneens voor grote problemen. Zo wordt gemeld dat vliegtuigen van verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen aan de grond worden gehouden en dat inkomende vluchten niet kunnen landen. Vanuit Australië komen berichten dat zelfscankassa’s in supermarkten niet werken.

-nu.nl-