Isaacs: Interpol wil hechter samenwerken met Zuid-Amerika

22 July 2024

In: Nieuws
Comments: 0

De grensoverschrijdende criminaliteit in Zuid-Amerika is aan het toenemen, maar de veiligheidsdiensten -met name de politie- laten het niet zo ‘blauw blauw’. Op een onlangs gehouden tweedaagse vergadering van de International Criminal Police Organization (Interpol) met de korpschefs van Zuid-Amerika, is overeengekomen dat de lidlanden hechter gaan samenwerken en effectiever te werk zullen gaan. Een belangrijk punt is om beslag te leggen op het vermogen van criminele individuen en organisaties, deelt korpschef Bryan Isaacs mee die de belangrijke vergadering in Chili heeft bijgewoond. De vergadering met de politiebazen uit Zuid-Amerika is voor de derde keer gehouden.

Isaacs heeft Suriname in 2018 en 2019 in een andere hoedanigheid vertegenwoordigd. Door de Covid-19 pandemie is de derde meeting pas dit jaar in juli gehouden. “Het is een krachtig platform,” merkt Isaacs op. “De behoefte van de police chiefs om elkaar te spreken  over de problemen en uitdagingen in de eigen landen, was enorm. Natuurlijk was het ook een signaal naar de georganiseerde misdaad: Crime does not pay!”Dat Interpol, zo ook de samenwerking tussen de Interpol kantoren in de diverse lidlanden effectief is, staat als een paal boven water, benadrukt Isaacs. Daar getuigen de vele drugsvangsten, het in de kraag vatten van internationaal gezochte personen en het ontmantelen van een aantal internationaal opererende bendes, van. Op de vergadering is ook aangegeven dat de misdaad op het continent aan het toenemen is.

De strategie om de misdaad te bestrijden moet aangepast worden. Isaacs vat samen: “Het gaat niet om wat wij (de politie) aan het doen zijn, maar om wat wij anders kunnen doen om effectiever te zijn in de aanpak van de georganiseerde misdaad.”Op de Interpol vergadering is besloten om hechter en effectiever samen te gaan werken op diverse gebieden om de toenemende criminaliteit te remmen. Er zal onder andere toegespitst worden op het afpakken van het criminele vermogen, samenwerkingen tussen het gevangeniswezen en andere detentiecentra, meer interactie tussen de douanes en immigratiediensten als het gaat om de smokkel van drugs en illegale wapens en mensenhandel. Ook is benadrukt om meer gebruik te maken van Interpol’s database’s en ander materiaal. Vooral het ‘notices systeem’ bij internationale opsporingsbevelen. Isaacs heeft eerder dit jaar ook de vergadering van de Association of Caribbean Commissionars of Police in Belize bijgewoond. “Het is heel belangrijk om los van een nationale veiligheidsagenda, ook te werken aan de veiligheid in de regio,” geeft de politiechef aan.

“Alleen middels samenwerking kunnen we succesvol zijn tegen de georganiseerde, grensoverschrijdende misdaad. Geen enkel land, hoe groot of machtig dan ook, is in staat dat alleen te doen. Vandaar deze strategie binnen het beleid van het KPS om binnen het Caribisch gebied en Zuid-Amerika te participeren aan deze platfromen. Zo leveren wij een bijdrage aan de regionale veiligheid en stabilitiet.” “Het is belangrijk dat het KPS participeert aan deze meetings omdat er serieuze veiligheidsvraagstukken worden besproken,” geeft de korpschef aan. “Vraagstukken die grensoverschrijdend zijn. We moeten er rekening mee houden dat wat zich voltrekt in een land complicaties kan hebben voor een ander land. Vandaar het belang om samen op te trekken in de strijd tegen de grensoverschrijdende georganiseerde misdaad. Door joint operaties uit te voeren, informatie en intelligence uit te wisselen. Door medewerkers samen te laten trainen met politiemensen uit andere landen. Want los van de nationale veiligheid moeten we ook zorgen voor de veiligheid regionaal en internationaal.”