Lange openingstijden winkels baren politie zorgen

22 July 2024

In: Nieuws
Comments: 0

Hoewel de openingstijden van de winkels zijn aangepast, blijven veel winkels tot laat open. Dit baart de politie ernstige zorgen, aldus Melvin Pinas, directeur Operaties van het Korps Politie Suriname (KPS). In een gesprek met Suriname Herald uitte Pinas zijn bezorgdheid over de winkeliers die zich niet aan de regels houden.

Vanwege de toenemende criminaliteit en berovingen van winkeliers heeft de politie de openingstijden aangepast, waarbij is vastgesteld dat winkels tot negen uur ’s avonds open mogen blijven. “De openingstijden zijn aangepast, maar we merken er niets van. De winkels blijven gewoon open alsof er niets aan de hand is. Winkeliers die tot laat hun winkeldeuren openhouden en zich niet aan de gestelde openingstijden houden, werken de berovingen door criminelen zelf in de hand,” vindt de politiefunctionaris.

Vooral Chinese winkeliers houden zich niet aan de sluitingstijden en dragen daarmee bij aan de criminaliteit. Pinas geeft verder aan dat er verschillende aspecten spelen bij de criminaliteit. Mensen klagen dat de politie niets doet, maar wanneer de politie regels opstelt, moeten ze ook meewerken door de winkels op de afgesproken tijd te sluiten.

Hierdoor kan de politie beter inspelen op de criminaliteit en criminelen beter monitoren. Sommige winkels zijn na middernacht nog open, wat criminelen de kans geeft om toe te slaan, zegt Pinas.

Wanneer de politie hardhandig optreedt om de winkels te sluiten, komt er veel tegenstand en wordt er geklaagd vanuit de samenleving dat ‘de politie de winkels sluit’, terwijl dit niet slecht bedoeld is. Het is bedoeld om de winkeliers zelf te beschermen tegen criminelen. Hoe langer de winkels ’s avonds open blijven, hoe meer kans de rovers krijgen, voegt Pinas eraan toe.

De politiefunctionaris geeft verder aan dat niet alleen winkeliers zich hieraan schuldig maken, maar ook restaurants en andere openbare gelegenheden. Dit maakt dat criminelen hun slag slaan. Dit gebeurt niet alleen in een bepaalde buurt, maar overal zijn er winkels en restaurants die hun deuren tot laat openhouden.