Bij de verkiezingen in Venezuela claimt zowel zittend president Maduro als de oppositiekandidaat González de overwinning. De kiescommissie, die op de hand is van zittend president Nicolás Maduro, heeft hem uitgeroepen tot winnaar. Maar de oppositie zegt dat het overduidelijk is dat de gezamenlijke tegenkandidaat een grote overwinning heeft geboekt. Volgens het hoofd van de kiescommissie heeft de socialistische Maduro 51 procent van de stemmen binnengehaald. De oppositie zou 44 procent van de stemmen hebben gekregen, blijkt volgens hem uit de voorlopige resultaten na het tellen van 80 procent van de stemmen. Oppositieleider María Corina Machado zegt juist dat meerdere peilingen en tellingen erop wijzen dat de gezamenlijke presidentskandidaat van de oppositie, Edmundo González, 70 procent van de stemmen heeft binnengehaald.
Vertegenwoordigers van de oppositie zeggen dat ze uit zelf opgevraagde stemresultaten bij diverse stembureaus konden opmaken dat González fors op voorsprong lag. De officiële resultaten per stembureau moeten nog openbaar worden gemaakt. De kiescommissie zegt dat vandaag nog te zullen doen. De oppositie vreesde vooraf voor gesjoemel bij het tellen van de stemmen. Het feit dat de eerste uitslagen zes uur na het sluiten van de stembussen op zich lieten wachten, doet hun vermoeden van fraude toenemen. González zelf zegt dat “Venezolanen en de hele wereld weten wat er gebeurd is”.
De Amerikaanse minister Blinken van Buitenlandse Zaken zegt dat hij “serieuze zorgen” heeft dat de uitslagen “niet de wens van het volk weerspiegelen”. Hij roept de kiescommissie op om een gedetailleerd overzicht van de getelde stemmen te publiceren. De Chileense linkse leider Boric zegt geen uitslag te accepteren die niet te verifiëren is. “Het regime van Maduro moet beseffen dat de uitslagen die het gepubliceerd heeft, moeilijk te geloven zijn.”
In een eerste reactie noemt Maduro zijn overwinning “een triomf voor vrede en stabiliteit”. Voorafgaand aan de verkiezingen had hij gewaarschuwd voor een bloedbad als hij zou verliezen. Maduro is al sinds 2013 aan de macht in het Zuid-Amerikaanse land. In een poging hem te verslaan, hadden verschillende oppositiepartijen zich voor de verkiezingen verenigd. De populaire oppositieleider Machado was eigenlijk de kandidaat, maar zij werd in maart geboycot door de regering. Uiteindelijk lukte het oud-diplomaat González om zich te registreren en de steun te krijgen van de andere oppositieleiders. (NOS)