Na de golf van politiek geweld in Bangladesh zijn al zeker 532 mensen opgepakt. Dat meldt een woordvoerder van de politie van de Bengaalse hoofdstad Dhaka aan persbureauĀ AFP.
Onder de opgepakte mensen zijn ook leden van de oppositie. Bij de protesten zijn in een week tijd al 163 mensen omgekomen en honderden agenten gewond geraakt.
Het protest begon weken geleden bij jongeren die zich verzetten tegen de herinvoering van een omstreden quotasysteem voor overheidsbanen. Daarbij zouden bepaalde bevolkingsgroepen voorrang krijgen.
Het protest is inmiddels uitgegroeid tot een breder verzet tegen het beleid van premier Sheikh Hasina. De demonstranten willen dat zij vertrekt, omdat ze de regering verantwoordelijk houden voor de doden.
Er was eerderĀ een bestormingĀ van een gevangenis in Bangladesh, waarbij honderden mensen werden bevrijd. Protesterende studenten stichtten ook brand bij de gevangenis in het Narsingdi-district in het midden van Bangladesh, zei de politie tegenĀ AFP.
Demonstratiepauze van 48 uur aangekondigd
In de hoop het geweld te verminderen, riep de belangrijkste studentenorganisatie van het land maandag op de komende 48 uur niet te demonstreren. Dat was een reactie op deĀ tegemoetkoming van het hooggerechtshofĀ van Bangladesh. Dat hof gaf zondag aan de geplande herinvoering van het quotasysteem in een veel beperktere vorm door te zetten.
De studenten willen dat de regering in ruil voor de onderbreking van 48 uur een einde maakt aan het geldende uitgaansverbod en de internetbeperkingen in het land.
Reisadvies aangepast naar kleurcode oranje
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken paste eerder al het reisadvies voor heel Bangladesh aan naar de kleurcode oranje vanwege de massale demonstraties.
Het ministerie adviseert reizigers alleen naar Bangladesh te gaan als het noodzakelijk is. “Het is niet veilig er op vakantie te gaan.” Daarbij wijst het ministerie erop dat internet en telefonie grotendeels zijn afgesloten en dat wegen van en naar het vliegveld waarschijnlijk niet toegankelijk zijn.
Nederlanders die al in Bangladesh zijn, kunnen het beste binnenblijven zolang er demonstraties zijn. “Wees waakzaam”, adviseert het ministerie.
-nu.nl-