Regering verliest jaarlijks miljarden aan vrijstellingen

23 July 2024

Comments: 0

De regering verliest per jaar miljarden aan vrijstellingen voor het bedrijfsleven. Dit gaf minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning aan tijdens de regeringsraad vergadering (RRV). In 2022 gaf de regering ruim SRD 5,3 miljard vrij ten behoeve van vrijstellingen; de inkomsten waren toen SRD 5 miljard voor de belastingen. In 2023 bedroeg de belasting voor invoerrechten 7,2 miljard en aan vrijstelling was er ruim SRD 6,7 miljard vrijgegeven.

De minister gaf verder aan dat het ministerie capaciteitsversterking nodig heeft bij de dienst der Belastingen en Douane om de inkomsten te garanderen. Bovendien moeten er eerlijke personen werken binnen de systemen, benadrukte de bewindsman. Aan grondstoffen is er ruim 1,2 miljard vrijstellingen gegeven. De Staat verliest jaarlijks miljarden aan vrijstellingen die in andere sectoren geïnvesteerd kunnen worden. Met de vrijstellingen zouden er ook meer kansen gecreëerd moeten worden door de industriesector. Er zou minder tot geen sprake mogen zijn van werkloosheid, aldus Raghoebarsing.

Ook de aanpak van corruptie binnen het Douane apparaat moet op een zodanige wijze geschieden zodat de regering geen inkomsten derft. Al jaren wordt er geklaagd over de corruptie gevoeligheid bij de Douane. Ook bij de loodsen met postpakketten moeten er veranderingen worden gebracht, zegt de minister.

-stvs.sr-