Russisch OM eist 18 jaar tegen Amerikaanse journalist Gershkovich

19 July 2024

Comments: 0

Het Russisch Openbaar Ministerie (OM) heeft achttien jaar cel geëist tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich. De medewerker van de Wall Street Journal is aangeklaagd voor spionage. De uitspraak volgt vrijdag om 14.00 uur Nederlandse tijd.

Gershkovich werd in maart vorig jaar opgepakt in Jekaterinenburg. Volgens de Russische aanklagers was hij daar om voor de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geheime informatie te verzamelen over een Russische tankfabriek. Zijn werkgever zegt dat hij gewoon zijn journalistieke werk aan het doen was.

De Amerikaanse president Joe Biden heeft al meerder keren opgeroepen om Gershkovich vrij te laten.

De zaak vindt achter gesloten deuren plaats. Een woordvoerder van het Kremlin verklaarde eerder dat het een besluit van de rechtbank is. Hij vertelde verder dat er contact is geweest over een mogelijke gevangenenruil. De Russische president Vladimir Poetin zei in februari nog bereid te zijn te onderhandelen over de vrijlating van de Amerikaan.

De ouders van de 32-jarige Gershkovich komen uit de Sovjet-Unie. De journalist schrijft al ruim vijf jaar over Rusland. Hij werkte naar eigen zeggen aan een artikel over de houding van de Russische bevolking tegenover de Wagnergroep. Dat huurlingenleger vocht in Oekraïne aan Russische zijde.

-nu.nl-